SLOBODA MEDIJA U BIH BOLJA NEGO U HRVATSKOJ

Tekst: B. D.

Foto: RSF

Godišnji izvještaj Reportera bez granica (RSF), nevladine organizacije sa sjedištem u Parizu, a koja zagovara slobodu tiska i medija, donio je zanimljive podatke iz cijelog svijeta, a posebno iz zemalja u nesposrednom okruženju Hrvatske.  Indeks RSF-a mjeri samo stupanj slobode medija, ali ne i kvalitetu novinarstva u pojedinim zemljama. Generalno , RSF napominje kako će sljedećih deset godina biti odlučujuće desetljeće za slobodu medija u svijetu. Naime, RSF ukazuje da postoji jasna povezanost između suzbijanja slobode medija kao odgovora na pandemiju korona virusa i rangiranja država na listi RSF-a. U okviru izrade aktualne rang liste slobode medija u svijetu, Reporteri bez granica su istražili situaciju u 180 zemalja svijeta.

Ono što je posebno zanimljivo u godišnjem izvještaju RSF-a jest podatak koji se odnosi na zemlje jugoistočne Europe. Naime, po slobodama medija u JI Europi prednjači Slovenija koja je na 32. mjestu, nakon nje nalazi se BiH na 58. poziciji, dok se Hrvatska nalazi na 59. mjestu. Kosovo je 70., a Sjeverna Makedonija 92. Srbija zauzima 93., a Crna Gora 105. mjesto.

Na vrhu RSF-ove liste slobode medija je Norveška, a slijede Finska i Danska. Na samom dnu su Sjeverna Koreja, zatim Turkmenistan, dva mjesta ispred njih su Eritreja na 178. i Kina na 177. mjestu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon