SLAVA RAŠKAJ I OZALJ NA EU RUTI EKSPRESIONIZMA

Tekst: Panopticum

Foto: Drum

Petu godinu zaredom Grad Ozalj obilježava u ožujku mjesec Slave Raškaj, odajući na taj način počast impresivnoj slikarici i umjetnici. Naime, Grad Ozalj tradicionalno u ožujku odaje počast slikarici i ovim programom se prisjeća njezinih djela, zajedno s brojnim ljubiteljima umjetnosti i prirode, iz svih krajeva Hrvatske, a  šire.

Slava Raškaj rođena je u Ozlju 2. siječnja 1877. godine, iako je bila gluhonijema, to ju nije spriječilo u stvaranju iznimnih likovnih djela. Posebno je voljela prirodu i proljeće, što dokazuju njene brojne slike s motivima Ozlja i okolice. Njeni akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20.stoljeća. Osim u akvarelu, neke radove je izrađivala u tehnici pastela, uglavnom djela s ljudskim motivima i portretima. Umrla je u Zagrebu 29. ožujka 1906. a njeni posmrtni ostaci nalaze se u cinktoru crkve sv. Vida u Ozlju. Zahvaljujući baštini velike slikarice, Grad Ozalj se od 2019. godine nalazi na europskoj Ruti impresionizma.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon