SLATKOVODNA IHTIOFAUNA OTOKA KRKA – ODRŽANA TERENSKA NASTAVA NA JEDINOJ TEKUĆICI KOJA IMA VODOTOK NA HRVATSKIM OTOCIMA

Tekst: R. F.

Foto: BIOM

U južnom dijelu otoka Krka je tijekom preduskršnjeg  vikenda u travnju 2022. godine održana proljetna terenska nastava u dijelu projekta pod nazivom “Slatkovodna ihtiofauna otoka Krka” koja je financirana od strane Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Metodama postavljanja vrša i ribolova pomoću elektroagregata sudionici terenske nastave ulovlili su primjerke primorskog pijora i riječne jegulje. Osim primjeraka slatkovodnih riba sudionici terenske nastave evidentirali su i ostale vrste vodozemaca iz životinjskog svijeta. U nastavku teksta donosimo manju fotogaleriju s održane terenske nastave.

Da podsjetimo, tek rijetki znaju da se na otoku Krku nalazi jedina tekučica na našim otocima. Obzirom na veličinu otoka i prostornu lokaciju Bašćanske doline kojom rijeka teče prema moru u dužini od 10-tak kilometara zovu je Vele Rika ili Ričina. Svi oni koji su imali prilike proći tim prostorom zaključuju kako je impresivno vidjeti postojanje potoka na jadranskom otoku.Osim toga, na polovici vodotoka prema moru krčku Velu riku presjeca 45 paralela koja dijeli sjevernu polutku Zemlje na jednake dijelove, a predstavlja drugu paralelu po važnosti nakon ekvatora.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon