SKOL ZAVRŠIO 13. ŠKOLU SPELEOLOGIJE

Tekst: D. Rubić

Foto: SKOL

13. po redu speleološka škola u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić održana je u razdoblju od 18. ožujka do 25. travnja 2021. Kroz 23 predavanja održana u šest blokova, pet vikend terena od kojih su četiri dvodnevna te nekoliko vježbi na popularnoj ”Žici”, polaznici škole su se upoznali sa svijetom speleologije. Predavanja su uključivala povijest speleologije i Kluba, geologiju, speleogenezu, arheologiju, topografsko snimanje, uže i opremu koja se koristi na terenima, prvu pomoć i zaštitu speleoloških objekata.

Na terenima polaznici su uvježbavali SRT tehnike kretanja po užetu, bivakiranje, orijentaciju u prirodi, prvu pomoć, topografsko snimanje te opremanje speleoloških objekata. Također, naglasak je bio i na radu u kampu kroz postavljanje šatora, uređivanje ložišta i vatre te kuhanje večere za sudionike terena.

Zadnji ispitni teren održan je u Kojinoj jami gdje su polaznici tečaja morali samostalno i sigurno prikazati instuktorima naučeno znanje kretanja po užetu. U popodnevnim satima održan je usmeni ispit s provjerom znanja koje se učilo tijekom šest tjedana škole. Sedam polaznika tečaja uspješno je položilo ispit po pravilima Komisije za speleologiju HPS-a te su stekli naziv Speleološki pripravnik.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon