SKEPTIČNI MLADIĆ IZ HDZ

Tekst: B. Dobrijević

Foto: HRT/Facebook/HDZ

Izbori za EU parlament koji će se održati 26. svibnja 2019. u redovima HDZ-a nisu izbacili kao kandidata u političku orbitu samo osobu poput relativno mladog i zelenog Karla Resslera. Osim Resslera i pokojeg kandidata iz već završene višegodišnje EU škole, poput potrošene Dubravke Šuice, tu je i novokomponirani pripadnik stranke na vlasti čije je sjedište na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Riječ je saborskom zastupniku HDZ-a, dr. Tomislavu Sokolu. Doktor pravnih znanosti, saborski zastupnik iz Zagreba i predsjednik Organizacije HDZ-a Gradske četvrti Črnomerec u Zagrebu, zatim član saborskog odbora za pravosuđe, Sokol je magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Katoličkog sveučilišta Leuven u Belgiji. U bezbrojnim javnim nastupima i popratnim objavima koji su se zaredali povodom trivijalne izborne kampanje za EU izbore diljem RH, poput slikanja pred trajektom “Hrvat” ili pak ispred pročelja katedrale u Šibeniku, u oslikavanju lika i djela dr. Tomislava Sokola, izdvojili bismo nekoliko priopćenja iz njegovog nedavnog izbornog repertoara.

POVLAČENJE NOVCA KAO STRATEŠKI CILJ

Eto, pa krenimo redom… “Još je dr. Tuđman postavio EU za naš strateški cilj. Kao mladić, priznajem, bio sam skeptičan. Ali s vremenom, kroz svoje obrazovanje i upoznavanje s EU-om, shvatio sam da je EU najbolji okvir za promicanje nacionalnih interesa. To se vidi po povlačenju novca iz EU fondova i projekte kao Pelješki most. Otkad smo u EU-u, nismo više objekt, nego sudjelujemo u odlučivanju!”

PLAĆA PORASLA ZA 754 KUNE

Idemo dalje… “Jučer je održana panel rasprava #ZaKogaGlasam na kojoj se još jednom pokazalo da nikada nije bilo lakše izabrati na izborima. U mandatu HDZ-a imamo 100 tisuća više zaposlenih nego u mandatu SDP-a, a prosječna plaća porasla je za 754 kune. Posebno se puno uložilo u potpore za zapošljavanje mladih poput pripravništva gdje država osigurava 50 posto iznosa bruto plaće u realnom sektoru; sve to uz porezno i administrativno rastrećenje od skoro 9 milijardi kuna! HDZ ima konkretne rezultate i jasnu ideju što činiti za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u Europskom parlamentu, dok oporba nudi samo općenite fraze.”

VOLI PIKADO

Nkon reda šunke i sira dobru HDZ izbornu pizzu treba zamijesiti i garnirati braniteljskim domoljubnim začinom, tako da su programom putovanja izborne kampanje na red došli i branitelji… Evo, pa čitajte (citiramo)… “Danas je povodom 20. Memorijala poginulim bojovnicima Domovinskog rata Grada Zagreba u HVIDRI Susedgrad održan turnir u pikadu. Čestitam pobjednicima, kojima sam imao čast uručiti zaslužene medalje i odigrati koje bacanje!”

NETRANSPARENTAN IZBOR ZA SUCE EU

Prema neslužbenim izvorima iz Sabora RH, uvaženi član HDZ-a bio je operativno, navodno, na čelu netransparentnog natječaja za suce Općeg suda EU. Je li mu nagrada za dobro obavljen posao stigla u obliku stavljanja na listu za EU parlament, pokazati će vrijeme. Osim toga, terenskom provjerom utvrdili smo da dr. Tomislav Sokol nije u nikakvom srodstvu sa Smiljkom Sokolom, kućnim državnim fiškalom dr. Tuđmana, budući su se HDZ-om ali i među drugim strankama provlačile budalaštine s tom tezom u smislu njegovog jeftinog pridobivanja simpatija u javnosti i u stranačkim tijelima.

Naime, jednako kao i u slučaju mistične kandidature dviju HDZ-ovki, Ivane Maletić i Marije Pejčinović Burić za prestižna mjesta u birokratskoj hijerarhiji EU, tako se prava začahurena procedura odvijala i u natječaju za dva sudačka mjesta na Općem sudu EU u Luxembourgu. Natječaj je raspisan još 2018. godine u sredini ljeta, dakle za vrijeme godišnjih odmora, kako bi bio čim manje uočljiv. Mjesecima se ništa nije dešavalo po tom pitanju a onda je Vlada, a odmah nakon zatvorene sjednice Vlade i saborski odbor potvrdili dvije sutkinje kao hrvatske predstavnice Općega suda EU u mandatnom razdoblju 2019.- 2025., i to Vesnu Tomljenović i Tamaru Perišin, temeljem postupka koje je provelo Povjerenstvo za izbor kandidata RH za suce i nezavisnog odvjetnika pri Sudu EU. Link: https://www.sabor.hr/hr/node/13415

IZABRANE KANDIDATKINJE NE ZNAJU FRANCUSKI JEZIK

Iako se hrvatski premijer često hvali ali i producira na sjednicama EU u Bruxellesu svojim znanjem francuskog jezika, RH na zahtjevan i vrlo stručan posao u Luxembourg šalje osobe koje ne govore, dakle ne poznaju francuski jezik ni u govori ni u pismu. Dakle, potvrde izvršne vlasti RH za izabrane sutkinje su uslijedile iako obje kandidatkinje ne ispunjavaju jedan od uvjeta natječaja, a taj je, da ne znaju francuski jezik. Link na uvjete natječaja:  https://pravosudje.gov.hr/javni-natjecaj-za-izbor-kandidata-republike-hrvatske-za-suca-opceg-suda-pri-sudu-eu/19882. Da posjetimo, Opći sud EU u Luxembourgu operativno funkcionira na francuskom jeziku. Iako izabrane kandidatkinje znaju engleski jezik, pravno stručni izrazi i injihovi prijevodi nikako nisu terminološki isti i jednoznačajni.

TRPI LI RH ŠTETU U EU TAKVIM HDZ KADROVIRANJEM?

Drugim riječima, predstavnice RH na sudu u Luxemborgu, osim što će primati vrtoglavu mjesečnu plaću od preko 15 tisuća eura, prvenstveno gledajući biti će roba s greškom koja bi se lošom interpretacijom i nerazumijevanjem jezika na kojem se vode sudske rasprave, mogle u konačnici loše odraziti na pravnu sigurnost RH i njenih građana. Uostalom, da Francuzi drže do svog jezika, dokaz je i nedavno otvorena inicijativa predsjednika Macrona, a nakon što je Velika Britanija najavila Brexitom izlaz iz EU, ojačati francuski jezik u svim institucijama EU kao protutežu mogućem jačanju njemačkog jezika.

HDZ U PADU

Posljednja istraživanja javnog mnijenja, dva tjedna pred nedjeljne izbore za EU parlament, družina dr. Sokola i sam HDZ bilježi znatan pad popularnosti. Teško je u ovom trenutku reči koji su uzroci i moguće posljedice. Ali, vračajući se na početak priče, odnosno na dan objave imena kandidata HDZ, kao i na sve događaje koji su pratili formiranje te famozne liste u čijem je sastavu niz slabokrvnih imena, moglo bi se dogoditi da hrvatski glasači kazne međunarodne uhljebe s liste HDZ-a koji aspiriraju na visoku plaću na EU proračunu. Naravno da je generalno teško očekivati veći izborni slom HDZ-a na ovim izborima obzirom na stranačku vojsku od preko 200 tisuća članova, ali gubitak čak i jednog planiranog EU zastupnika bio bi veliki poraz za učenika Ive Sanadera i Mate Granića.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon