ŠKARE OŽBOLT KRITIZIRALA TOMAŠEVIĆEVU DISKRIMINIRAJUĆU POLITIKU SPRAM ROMA

Tekst: Panopticum

Foto: VERN

Povodom susreta kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba, Vesne Škare Ožbolt s predstavnicima Roma, koji se održao u nedjelju, 18. travnja 2021. i na kojem se razgovaralo o načinu njihova uključivanja u život te stambenom zbrinjavaju u prvi plan je došla njena oštra kritika socijalnih politika iz programa platforme Možemo!, koja se bavi uključivanjem Romkinja i Roma u društvene procese.

Naime, Škare Ožbolt se osvrnula na Tomaševićev predizborni program stambenog zbrinjavanja Roma ustvrdivši da Tomašević zagovara stambeno zbrinjavanje zagrebačkih građana romske nacionalnosti na području Jakuševca, kako bi se isti nastavili baviti otpadom. Pritom je Škare Ožbolt napomenula kako se Romi ne bave otpadom zato što su za to predodređeni rođenjem, nego zato što je to jedna od malog broja niša koji im je društvo povijesno prepustilo. Nadalje, Škare Ožbolt zaključuje da je Tomašević kao osoba koja je, kako sam kaže, proputovala svijet i da dobro poznaje diskriminatorne društvene prakse te da je osjetljiv na njihove prikrivene oblike, morao bi znati da je stambeno zbrinjavanje diskriminiranih manjina vrlo osjetljivo pitanje i da su projekti, slični onom kojeg on predlaže, propali diljem svijeta, od Portugala do Indije.

Podsjetimo, u programu platforme Možemo!, u dijelu socijalnih politika, navodi se kako žele priključiti romska naselja na komunalnu infrastrukturu te im osigurati bolje uvjete života, pri čemu će se uzimati u obzir specifičnosti zanimanja s kojima se neki Romi i Romkinje bave (poput prikupljanja sirovina), stoji u predizbornom programu platforme Možemo!.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon