SJEVERNOIRSKI TRGOVINSKI SPOR  – VELIKA BRITANIJA ODBILA EU

Tekst: HINA/Panopticum

Foto: EPA

Velika Britanija je u srijedu, 11. svibnja 2022.  odbila prijedloge EU-a o rješavanju problema trgovinskih pravila za Sjevernu Irsku u razdoblju nakon “Brexita” i dala do znanja da se neće sustezati od poduzimanja direktnih koraka u najnovijoj eskalaciji između dviju strana.

Sporazum koji bi, nakon izlaska Britanije iz EU-a, očuvao mir u Sjevernoj Irskoj i zaštitio jedinstveno tržište EU-a bez tvrde kopnene granice između britanske pokrajine i europske članice Irske, ili granice unutar Ujedinjenog Kraljevstva, bio je najveći izazov za London.

Naposljetku je dogovoren protokol koji uključuje carinske granicu na moru između Sjeverne Irske i ostatka UK-a, no London sada tvrdi da se ta birokracija više ne može trpiti. Britanska vlada mjesecima prijeti odustajanjem od velikog dijela protokola, čime se povećava rizik od trgovinskog rata s Europom i to u trenutku rastuće inflacije.

Zastoj zbog takozvanog Protokola o Sjevernoj Irskoj blokira formiranje nove izvršne vlasti u britanskoj pokrajini, poslije prošlotjednih izbora. Britanija je rekla da bi mogla biti prisiljena djelovati jednostrano kako bi izbjegla rasplamsavanje političkih tenzija koje bi mogle zaprijetiti miru iz 1998. godine kojim je uvelike okončano desetljećima dugo nasilje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon