SISAK NA POVIJESNOJ RUTI ZNAČAJNIH EUROPSKIH GROBLJA

Tekst: U. P.

Foto: G. S.

Sisačko groblje Viktorovac dobilo je veliko priznanje Kulturnih ruta Vijeća Europe i postalo je i službena atrakcija na europskoj razini. Groblje Viktorovac uvršteno je kao značajno groblje u Europsku rutu groblja kojom na europskoj razini upravlja Udruženje europskih značajnih groblja – Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE) kao najveća i najznačajnija organizacija koja brine o grobljima povijesne i umjetničke vrijednosti. Službeni certifikat članstva na ruti primio je u četvrtak, 15. rujna 2022. na općem godišnjem susretu udruženja ASCE direktor Srđan Marić.

Na ovoj EU ruti, koja prolazi kroz 20 zemalja, nalazi se 60 groblja, među kojima i poznata groblja poput Pere Lacheise u Parizu, Poblenou u Barceloni ili Zentralfriedhof u Beču. Otprije se na ruti u Hrvatskoj nalaze Varaždinsko groblje, groblje Dubovac u Karlovcu i zagrebački Mirogoj, a od sada će svoje mjesto na ruti imati i sisački Viktorovac. Uvrštenje na Europsku rutu groblja mogao bi biti i poticaj Ministarstvu kulture i medija da se značajnije uključi u obnovu spomenika Zastava svjetski poznatog hrvatskog kipara Antuna Augustinčića.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon