ŠIROM HRVATSKE VATROGASCI IMAJU PUNE RUKE POSLA

Tekst: A. Čolak

Foto: HVZ

Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) zaprimilo je u srijedu, 3. ožujka 2021. više informacija o požarima otvorenog prostora i objekata u nekoliko županija. Vatrogasci JVP Pazin su kod naselja Škropeti, Levaki ugasili požar koji je zahvatio 5,4 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je sedam vatrogasaca s tri vatrogasna vozila iz JVP Pazin.

Požar otvorenog prostora na području Strmice iznad Komalića u Šibensko-kninskoj županiji koji je dojavljen dana 26. veljače 2021. i dalje je aktivan na teško pristupačnom dijelu, gdje se jedan krak požara proširio prema vrhu brda. Požar prate vatrogasci iz JVP Knin.

Požar niskog raslinja na lokaciji Moseć, Bunardžije – Umljanovići kod Ružića, koji je izbio 1. ožujka, ugašen je 3. ožujka 2021., a opožareno je oko 150 ha trave i niskog raslinja.

Istog dana izbio je požar na otvorenom prostoru na teško pristupačnom području otoka Brača, predio Podhumi – Blaca. Požarom je bila zahvaćeno nisko raslinje i makija na površini 16 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 28 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila iz DVD-a Supetar, Selca, Bol i Pučišća. Zatražena je pomoć iz zraka, ali su zrakoplovi stornirani prije polijetanja radi velike količine dima i slabe vidljivosti na požarištu. Požar je lokaliziran.

Nadalje, gorjelo je i kod Imotskog, na području Gornji Vinjani. Opožareno je 5 ha trave i niskog raslinja. Požar su ugasili vatrogasci JVP Imotski.

ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru jahte na području Bilice, Stubalj. Požarom je zahvaćena brodica vezana u marini te je odvezana i gurnuta van marine kako ne bi ugrozila ostala plovila. Posada je napustila brod i nitko nije ozlijeđen. Brodica je potonula na 12 m dubine te je radi mogućeg onečišćena angažiran i ECO brod VZ Šibensko-kninske županije. Na intervenciji gašenja požara i sanacije sudjelovalo je ukupno 10 vatrogasca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Šibenik i DVD Bilice te ECO brod VZ Šibensko-kninske županije sa dva djelatnika.

Na području Kune Konavoske u Dubrovačko-neretvanskoj županiji opožareno je nisko raslinje i makija na površini 8 ha. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te ukupno 20 vatrogasca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP Konavle i DVIP Dubrovnik.

Osim na Jadranu, gorjelo je i u unutrašnjosti. Vatrogasci DVD-a Pregrada intervenirali su na požaru otvorenog prostora na području Bušina. Izgorjelo je 6 ha trave i niskog raslinja. U požaru na području Konjščine izgorjela je trava i nisko raslinje na površini od 40 ha te jedan električni stup. Intervenirali su vatrogasci DVD-a  Konjščina.

DVD Voćin je intervenirao na požaru otvorenog prostora na području Ćeralije u Virovitičko-podravskoj županiji. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 10 ha.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon