SIRIJSKI MIGRANTI LOCIRANI U TURSKOJ DOLAZE U SISAK

Tekst: Panopticum

Foto: MUP

Sredinom srpnja 2019. godine u Sisak bi trebalo biti preseljeno iz Turske pedesetak državljana Sirije koji imaju izbjeglički status i trebali bi biti smješteni u državne stanove. Aktivnosti vezane uz prihvat i kompletnu integraciju osoba vodit će Isusovačka služba za izbjeglice, a MUP RH će proces sufinancirati sredstvima iz EU. Kako prenose lokalni mediji, riječ je o ljudima koji su odlukom Vlade u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica.

Tim povodom predstavnici Isusovačke službe u Sisku su održali edukativni sastanak s djelatnicima državne uprave, gradske i županijske vlasti, te odgojnih, obrazovnih, zdravstvenih i drugih ustanova, te socijalnih i humanitarnih institucija.

U Sisku je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje već pripremio deset državnih stanova za prihvat azilanata, a deset ih se još uređuje za slične potrebe. Za sve će azilante biti organizirani seminari učenja hrvatskog jezika, a djeca će se uključiti u osnovne škole, a nakon dodatnog stručnog osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije, odrasli će se uz kontakte s poslodavcima, uključiti u projekt zapošljavanja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon