SIMPOZIJ “MEDIJI I ZDRAVLJE”

Tekst: B. D.

Foto: HND

U Grožnjanu je od 23. do 25. lipnja 2017. održan simpozij “Mediji i zdravlje”, koji zajednički organiziraju Udruga Difrakcija i Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva, a ove godine pridružio im se i zagrebački Medicinski fakultet. Na skupu se već niz godina progovara o aktualnim zdravstvenim temama i raspravlja o budućnosti  zdravstva, a zamišljen je i kao mjesto okupljanja predstavnika medija i zdravstvenog sustava, radi unapređenja međusobne komunikacije.

U Grožnjanu su se tako i ove godine, šesnaesti puta, okupili vodeći ljudi zdravstvenog sustava, ravnatelji zdravstvenih ustanova, predstavnici farmaceutskog sektora, stručnih društava i udruga pacijenata te novinari iz područja zdravstva i medicine.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u Grožnjanu je po prvi je puta predstavio projekte funkcionalnog pripajanja bolnica te uvođenja prioritetnih listi čekanja, koje namjerava provesti u idućim mjesecima. Bilo je govora o problemima koji opterećuju zdravstveni sustav te je istaknuta potreba suradnje i konsenzusa između različitih političkih opcija i vlada kako bi se sustav održao.

U dijelu programa koji se odnosio na komunikaciju, predsjednik HND-a Saša Leković održao je izlaganje na temu “Koliko su ‘zdravi’ novi mediji” u kojem je upozorio da novi mediji omogućavaju brži protok sve većeg broja informacija, ali često nepouzdanih. Po njemu, to je osobito problematično kada je riječ o medicinskim i zdravstvenim temama jer “lažne vijesti” u području zdravstva mogu imati kobne posljedice. “Poseban je problem što postoji sve manje specijaliziranih novinara, pa tako i onih specijaliziranih za zdravstvene/medicinske teme, što povećava opasnost od objave nekvalitetnih informaciji”, rekao je Leković.

Kada je riječ o potrebi jačanja suradnje među novinarima, liječnicima i ostalim medicinskim osobljem, zaključeno je da je potrebno poboljšati međusobnu komunikaciju, kroz zajedničke radionice i savjetovanja u konkretnim kritičnim situacijama, nasuprot odbijanju medicinara da komuniciraju s novinarima te senzacionalističkim novinarskim vijestima i pričama što rezultira lošim odnosima i neprofesionalizmom.

Uz ministra, predavanja su održali i v.d. ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić, dopredsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković i drugi. Na simpoziju su, kao gošće, sudjelovale i dvije zdravstvene novinarke iz Slovenije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon