ŠIBENIK 2022. – LJETNA ŠKOLA BIOETIKE I LJUDSKIH PRAVA

Tekst: Hana Kilijan

Foto: SSMH

Svjetski savez mladih Hrvatska i ovoga ljeta organizira Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava u Šibeniku i to petu godinu zaredom u nacionalnom terminu za mlade iz Hrvatske od 1. do 7. kolovoza 2022. te drugu godinu zaredom u međunarodnom terminu za mlade iz Europe i cijeloga svijeta od 8. do 14. kolovoza 2022. godine. Ukupno će sudjelovati preko 80 mladih sudionika u dobi od 18 do 30 godina, u najvećem broju studenti medicine, prava, filozofije, psihologije, biologije i srodnih struka.

Središnji cilj projekata je cjelovita i interdisciplinarna edukacija mladih o aktualnim temama iz područja zaštite ljudskih prava i bioetičke problematike. Navedene će teme predstaviti priznati stručnjaci iz filozofske, pravne i medicinske perspektive. Neki od ovogodišnjih predavača u nacionalnom terminu su prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Dinka Šago, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, doc. dr. sc. Odilon-Gbènoukpo Singbo, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, doc. dr. sc. Sofia Ana Blažević, docentica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Oliver Vasilj, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije i docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Barbara Preložnjak, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i drugi.

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava odgovor je SSMH-a na manjak kritičkog pristupanja bioetičkim sadržajima u Hrvatskoj te neprepoznavanje bioetike kao važne interdisciplinarne discipline. U vremenu kada se bioetički pojmovi u javnom prostoru koriste bez razumijevanja i interpretiraju na različite načine, SSMH želi mladima pružiti cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju te im tako osigurati prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova. Kroz interaktivna predavanja, radionice i debate mladima će biti omogućeno razumijevanje aktualnih bioetičkih pitanja, kao i promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava. Sve je to nužno za razvoj mladih kako bi mogli postati nositelji promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet.

Mladi polaznici Ljetne škole na predavanjima će steći specifična znanja iz medicine, prava i filozofije, dok će na radionicama i debatama razviti vještine zagovaranja i kritičkog promišljanja. Također, projektom će se među mladima podići svijest o važnosti suradnje različitih znanstvenih disciplina. Ta je suradnja nužna kako bi se u hrvatskom društvu pokrenula kvalitetna rasprava o ovim pitanjima.

Ljetna škola je izvrsna prilika i za upoznavanje te međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima Šibenika. Prijave za Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava u nacionalnom terminu su otvorene do 15. lipnja, a u međunarodnom terminu do 31. svibnja 2021. godine.

Podsjetimo, Svjetski savez mladih Hrvatska je podružnica međunarodne organizacije World Youth Alliance, koja u svijetu okuplja preko milijun članova, a u Hrvatskoj djeluju u Zagrebu, Osijeku i Splitu. SSMH želi stvoriti poticajno okruženje za cjeloviti razvoj ljudske osobe i stvarati sadržaje koji će omogućiti formaciju mladih u intelektualnom, psihološkom, društvenom i duhovnom aspektu te ih osposobiti za preuzimanje odgovornosti za dobro zajednice i izgradnju civilizacije u skladu s temeljnim ljudskim vrijednostima. U središtu djelovanja je promicanje i zaštita ljudskih prava temeljenih na neotuđivom ljudskom dostojanstvu putem brojnih edukativnih i kulturnih projekata te zagovaračkih aktivnosti.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon