SHZ: ZADAR PONOVO NA UDARU PREIMENOVANJA HRVATSKOG NAZIVA ŠIROKA ULICA U TALIJANSKI NAZIV KALELARGA

Tekst: SHZ

Foto: MO Poluotok

Prije sedam godina “Građanska inicijativa Za Kalelargu” nije uspjela putem Gradskog vijeća Zadra preimenovati hrvatski naziv Široka ulica u talijanski naziv Kalelarga. Sada ponovo pokušavaju preimenovanje preko Mjesnog odbora Poluotok čiji je predsjednik Frane Brajković. I već se hvale da je Brajković sazvao sjednicu Mjesnog odbora, i da će službeno podržati preimenovanje Široke ulice u Kalelargu. Propagandu vrše putem internetskog portala “Zadar News” kojeg predstavlja izvjesni Hrvoje Bajlo. Ta “Građanska incijativa” i internetski portal “Zadar News” zalažu se da se hrvatski naziv Široka ulica što prije preimenuje u talijanski naziv  Kalelarga. I tako krše u Republici Hrvatskoj ustavne odredbe o službenoj uporabi hrvatskog jezika. Nije ih briga kako bi Hrvati opstali u Zadru bez hrvatskih naziva.

Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ) kontinuirano daje priopćenja na razne teme. U to spada i kada su u pitanju pretenzije prema hrvatskom teritorju i službenom hrvatskom jeziku. Nakon što smo zagovarali svoj hrvatski jezik napadaju se pojedinci Hrvati preko kojih se napada opće dobro, u konkretnom slučaju službeni hrvatski jezik, kao što je slučaj preimenovanja hrvatskog naziva Široke ulice u naziv Kalelarga jer su ti pojedinci uvidjeli njihove namjere.

Za jednu zajednicu, čovjeku – jezik je mjerilo vitalnosti, jezik je rad duha. Kada se jednom narodu zabrani upotreba vlastitog jezika i nametanjem stranog okupacija je na djelu, a stanje za potencijalnu žrtvu alarmantno. Ako se potencijalnom okupatoru dozvoli samo korak dalje moguća je propast jednog naroda. Zatiranje jezika jednom narodu je stvarni pritisak na duh istog – nema jezika – nema naroda – nema života.

SHZ je čitavo vrijeme upozoravao u vezi preimenovanja hrvatskog naziva Široke ulice u talijanski naziv Kalelarga da se ne krše temeljne odredbe članka 12. stavka 1. Ustava RH, koji navodi „U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo“, kao i upozoravao o teritorjalnim pretenzijama prema RH, jer se time čini kazneno djelo iz članka 350. Kaznenog zakona RH – Pripremanje kaznenih djela protiv Republike Hrvatske.

Odluku o hrvatskom nazivu Široka ulica donijela je Komisija za utvrđivanje prijedloga imena ulica, trgova i naselja, te javnih poduzeća i ustanova, 1990. godine u kojoj su bili istaknuti profesori Radovan Dunatov, Ivan Aralica, Julije Derosi, Nikola Jakšić, Stjepan Kaurloto, Eduard Peričić i dr. Romano Jelić. Sve te osobe koje su bile u komisiji bile su stručne i imale su ugled u gradu Zadru, a neki od njih su obnašali funkcije kako na lokalnom tako i na državnoj razini u samostalnoj Republici Hrvatskoj.

Također, o inicijativi preimenovanja Široke ulice u Kalelargu o tome su se izjasnili priopćenjima u javnosti i relevantni profesori povijesti i sveučilišni profesori, kao što su prof. Vice Profaca, prof. Zlatko Begonja i prof. Juraj Gracin, kao i Udruga Suglasje i političke stranke SHZ, HČSP i HDZ koji su istakli da nema potrebe da se hrvatski naziv Široka ulica preimenuje u talijanski naziv Kalelarga. Zadranin Eugen Baraka objavio je i pjesmu Široka ulica, koju je objavio Zadarski list.

Zadar, 17. prosinca 2021. godine

Stranka hrvatskog zajedništva

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon