SHZ: PREDLAŽEMO DA MINSTARSTVO POLJOPRIVREDE VRATI POTPORE NA RAZINU IZ 2023. GODINE JER SADAŠNJA DESTIMULIRAJU OBITELJSKA POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA

Tekst: STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

Foto: Općina Vidovec

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su podnijela zahtjev Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za potporu plaćanja za 2023. godinu nisu dobili nikakvu potporu iz razloga jer njihova ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva ne iznosi više od 3.000 eura bez obzira što imaju minimum od 1 hektara obrađenog poljoprivrednog zemljišta voćnjaka ili neke druge kulture.

Do 2023. godine sva obiteljska obiteljska poljoprivredna gospodarstva  koja su imala najmanje 1 hektar obradive  poljoprivredne kulture imali su potpore bez obzira na ekonomsku veličina poljoprivrednog gospodarstva.

Tu ekonomsku veličinu teško može izračunat  bilo koji nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Zbog kompliciranosti da sami izračunaju ekonomsku veličinu svog obiteljskog poljoprivrednog  gospodarstva, poljoprivrednci se javljaju djelatnicima Ministarstva poljoprivrede po županijama za stručnu podršku razvoju poljoprivrede za izračun ekonomske veličine svog OPG-a.

OPG-ovi koji imaju zasađene obradive kulture masline, voćnjake…, od najmanje 1 hektar, ali nemaju ekonomsku veličinu veću od 3.000 eura ostali su bez potpora.

Kako bi isti povećali ekonomsku veličinu djelatnici Ministarstva poljoprivrede savjetuju im da sade povrće ili cvijeće jer da to nosi najveći koeficijent za ekonomsku veličinu. Dok sadnja voćnjaka, maslinika i drugih kultura nose puno manji koeficijent za povećane ekonomske veličine OPG-a.

Tako je na desetke tisuća OPG-a ostalo bez potpora za 2023. godinu i smatramo da je to teško destimuliranje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Predlažemo Ministarstvu poljoprivrede da vrati potpore kakve su bile do 2023. godine kada su bila obuhvaćena sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su imala najmanje 1 hektar obradivih poljoprivrednih kultura.

Poslano: Ministarstvu poljoprivrede

Zadar, 16. veljače 2024. godine

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon