SHZ O JUBILEJU 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SPC

Tekst: SHZ

Foto: NSK / SPC

U Zadarkom listu i Novom listu objavljen je članak pod naslovom Duhovni centar za pravoslavne vjernike od 17. studenog 2019. godine. U članku se navodi “da Pravoslavna eparhija gornjokarlovačka i Crkvena opština u Rijeci obilježavaju jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve”.

Dostavljamo hrvatskoj javnosti dokument iz kojeg je vidljivo da je Ministarstvo unutarnjih dela, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Odelenje za državnu zaštitu, Pov.D.Z.br.5423 od 30. marta 1926. godine u Beogradu izdalo naredbu Velikom Županu splitske oblasti, koji je proslijedio naredbu i Općinskom upraviteljstvu Preko da se ne upotrebljavaju više nazivi grčkoistočna ili istočna pravoslavna crkva, koji su nazivi bili uobičajni pod propalim režimon Austro-Ugarske Monarhije već da se upotrebljava naziv Srpska pravoslavna crkva, naziv koji je ozakonjen Uredbom o Svetom Arhijerejskom Sinodu i Saboru. Dakle, nakon što je stvorena, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca Srpska pravoslavna crkva je na tim područjima svim pravoslavnim crkvama promijenila nazive koji su bili grčkoistočna ili istočna pravoslavna crkva u naziv Srpska pravoslavna crkva.

Neka hrvatska javnost prosudi je li to jubilej od 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Zadar, 17. studenog 2019.

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon