SERGEJ PAVLOVIČ: KAKO UKRASTI MILIJUN

Tekst: Panopticum

Foto: Amazon

Sergej Pavlovič, jedan od 11 hakera optuženih i osuđenih za najveću krađu osobnih podataka u povijesti SAD, sada živi mirnim životom uglednog poduzetnika objavivši knjigu inspiriranu svojim iskustvima pod naslovom “Kako ukrasti milijun” (How to Steal a Million: The Memoirs of a Russian Hacker), a koja progovara o računalnom kriminalu i kazni koju je odslužio. Knjiga je dostupna u tiskanom izdanju putem amazona po cijeni od 26 US dolara.

Pavlovič je podrijetlom iz Minska, glavnog grada Bjelorusije, bivše sovjetske republike. Do trenutka u kojem je u dobi od 21 godine završio u zatvoru, već je bio milijunaš – zarađivao je 100 tisuća dolara mjesečno kradući podatke s kreditnih kartica američkih potrošača.

Nakon krađe podataka, Pavlovič i drugi kriminalci su podatke pohranjivali u šifriranom formatu na serverima u Istočnoj Europi i SAD-u, i zatim ih prodavali u tim zemljama. Brojevi kreditnih kartica bi se obično otisnuli na prazne kartice i potom koristili za podizanje desetaka tisuća dolara s bankomata.

Pavlovič je na koncu osuđen na 10 godina zatvora u Bjerorusiji. Pavlovič je u zatvoru otkrio novu vrstu posla – pružanje usluga konzaltinga i zaštite podataka. Prije dvije i pol godine je izašao iz zatvora i sada živi u Moskvi. Pavlovičev novi internetski biznis sada ima osam zaposlenika. Kaže da je legalni posao puno teži od kriminala.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon