SEMINAR “WANNSEE KONFERENCIJA – KONAČNO RJEŠENJE ŽIDOVSKOG PITANJA”

Tekst: F. R.

Foto: Times of Israel

Seminar pod nazivom “Wannsee konferencija – Konačno rješenje židovskog pitanja” održat će se u četvrtak, 19. siječnja 2023. u zagrebačkom kinu Tuškanac, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i uoči predsjedanja Republike Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust.

Seminar se održava za nastavnike zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, učenike 4. razreda gimnazija i strukovnih škola te zainteresiranu javnost, a organizatori su Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer, Goethe-Institutom Kroatien i Festivalom tolerancije – JFF Zagreb.

U sklopu seminara bit će prikazan film Matti Geschonnecka “Wannsee konferencija” iz 2022. godine, koji opisuje sastanak vodećih predstavnika nacističkog režima 20. siječnja 1942. u vili u berlinskom predgrađu na jezeru Wann (Wansee). Scenarij je izveden iz zapisnika sastanka koji je zacrtao Adolf Eichmann, na temu “konačno rješenje židovskog pitanja” – organizacija sustavnog, milijunskog masovnog ubijanja Židova u Europi. Film je nagrađen, među ostalim, dvjema njemačkim televizijskim nagradama (Deutscher Fernsehpreis) za najbolji TV film i scenarij, te s Prix Europa za najbolji europski igrani film.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon