SEIZMOLOŠKA KARTA SVIJETA S RIZICIMA OD POTRESA

Tekst: FM Global/USGS/Panopticum

Foto: Seismic Explorer

Planet Zemlja svake godine bilježi oko tisuću jakih potresa magnitude 5,5 ili više. Izraženo brojkom stanovnika, jedna od tri osobe u svijetu izložena je potresima što je broj koji se gotovo udvostručio u posljednjih pola stoljeća. Procjenjuje se da u prosjeku potresi uzrokuju gotovo 40 milijardi US dolara izravnog ekonomskog gubitka svake godine.

Povodom toga je nedavno FM Global – jedan od najvećih osiguravatelja komercijalnih nekretnina sa sjedištem u SAD-u, objavio do sada najopsežniju kartu svijeta s rizicima od potresa. Navedena karta koristi podatke i modele seizmičke opasnosti javno-privatne Zaklade za globalne potresne modele (Global Earthquake Model Foundation), zatim Kineske uprave za potrese (China Earthquake Administration) i Američkog geološkog zavoda (U.S. Geological Survey).

Karta globalnog rizika od potresa  prikazuje Zemlju podijeljenu na područja obzirom na učestalost ponavljanja štetnog kretanja tla. Tako, primjerice, postoje zone gdje se takva kretanja događaju oko svakih 50 godina (2% vjerojatnost štetnog potresa), 100 godina, 250 godina, 500 godina i više od 500 godina (godišnja vjerojatnost manja od 0,2% od štetnog potresa). Za razliku od standardnih potresnih karata koje pokazuju samo očekivano podrhtavanje tla tijekom seizmičkog događaja, karta FM Globala uključuje šire podatke o tlu za kartiranje vjerojatnosti od potresa.

Na temelju nove karte, neka područja svijeta označena su kao zone niskog ili visokog rizika od potresa. U tekstu se nalazi poveznica na kartografsku animaciju potresa s kartom svijeta i to po magnitudi i dubini. Na karti se može mišem zumirati željeno područje svijeta a dostupna je na internetskoj poveznici: Seismic Explorer

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon