SEDMODNEVNA RADIONICA GRADNJE SUHOZIDA

Tekst: R. F.

Foto: Dragodid

Udruga “4 grada Dragodid” organizira majstorsku radionicu izrade suhozida pod vodstvom mentora iz udruge koja će se održati od 24. veljače do 1. ožujka 2020., svakodnevno od 10 do 17 sati na terenskoj lokaciji  – Sveučilišni Kampus Rijeka, Radmile Matejčić 3. Tehnika gradnje suhozida predstavlja nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a 2018. godine uvrštena je na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Radionica se provodi u sklopu programskog pravca 27 susjedstava Rijeka 2020 i projekta “I am not a robot” umjetnika Darka Fritza. Cilj radionice je osposobljavanje polaznika radionice o suhozidnoj gradnji na primjeru izvedbe umjetničkog rada. Radionica je besplatna. Za sve sudionike radionice osiguran je alat, zaštitne rukavice i topli obrok. Za sudjelovanje je potrebna čvrsta obuća, radna odjeća i obavezna prijava po danima. Radionice svakodnevno započinju kratkim uvodnim predavanjem i uputama.
Za prijavu na radionicu zainteresirani se mogu obratiti se na e-mail: [email protected]

Udruga “4 Grada Dragodid” osnovana je 2007. godine, a počeci djelovanja sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama. Sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki. Glavne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon