SDP I DALJE DRMA MUPOM?

Na zatvorenom dijelu 43. sjednice, održane u srijedu, 21. lipnja 2017. godine, Vlada Republike Hrvatske Sandi Šimić Petrinjak dala je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, do okončanja postupka javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova, a najduže na šest mjeseci. Prema informacijama na stranicama MUP-a, glavni tajnik bavi se poslovima strateškog planiranja, analitike i razvoja.Slikovni rezultat za božinović hdz

Tekst: D.S.

Foto: Nova TV

Na zatvorenom dijelu 43. sjednice, održane u srijedu, 21. lipnja 2017. godine, Vlada Republike Hrvatske Sandi Šimić Petrinjak dala je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, do okončanja postupka javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova, a najduže na šest mjeseci. Prema informacijama na stranicama MUP-a, glavni tajnik bavi se poslovima strateškog planiranja, analitike i razvoja.

Zanimljivo je kako je 15. svibnja 2014. godine, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, ista osoba imenovana predsjednicom, a Petar Mamić zamjenikom predsjednice Povjerenstva za sređivanje arhivskog gradiva od posebnog nacionalnog interesa i postupanje po zahtjevima za uvid u njegovo korištenje. Članovima Povjerenstva imenovani su dr. sc. Dijana Gracin, Ante Markić, Ljiljana Pancirov, Andrija Šakić, Vlatka Šmid, Ivan Smojver, Jozo Ivanović i Igor Vulje. Kako stoji u odluci tadašnje Vlade, Povjerenstvo se trebalo brinuti i o “zapisima i dokumentima nastalim djelovanjem tijela izvršne i zakonodavne vlasti Socijalističke Republike Hrvatske”.

“Budući da se Vladi Republike Hrvatske učestalo podnose zahtjevi za uvid u dokumentaciju nastalu djelovanjem tijela izvršne i zakonodavne vlasti Socijalističke Republike Hrvatske označeni nekim od stupnjeva tajnosti, pretežno u svrhu znanstvenih istraživanja i publicističkih radova, a nije određena nadležnost tijela državne uprave za pregled te dokumentacije koji često zahtjeva angažiranje znatnih ljudskih resursa, predlaže se da Povjerenstvo daje mišljenja Vladi u vezi s takvim zahtjevima”, stoji u odluci.

Slikovni rezultat za božinović hdz

“UDBA i KOS kao ključni čuvari partijskog režima uvidjeli su 80-ih godina kako su demokratske snage stvorile kritičnu masu koja će srušiti temelje partijskog totalitarnog režima i prave strateški plan svog djelovanja u koliko do toga dođe. Svoj strateški plan utemeljuju na daljnjoj suradnji s partijom jer je ona kao ideološki pokrovitelj upravljala s UDB-om i KOS-om pa je tako zainteresirana za spašavanje svojih članova u novonastalim nacionalnim državama. Shvaćaju kako će jedino daljnjom zajedničkom suradnjom i borbom uspjeti izbjeći kaznu za smaknuća stotine tisuća ideoloških protivnika nakon II. svjetskog rata, kao i smaknuća političkih emigranata širom svijeta. Upravo zahvaljujući izradi tog strateškog plana UDBA i KOS uspjeli su osigurali svoj bezbolni izlaz iz raspada Jugoslavije, organizacijski ojačani i dobro pripremljeni za nastavak djelovanja.

Dio vrlo kompromitirajućeg arhiva uspijevaju uništiti a nad ostatkom uspostavljaju kontrolu. Sve svoje djelovanje usmjeravaju na stvaranje preduvjeta za povratak na vlast njihovih idejnih vođa – partije. Odjeli tajnih službi za dezinformiranje fabriciraju i puštaju u opticaj čitav niz dokumenata kojima treba difamirati vodeće osobe nove vlasti i stvoriti pomutnju i tako omogućiti lakši povratak partije na vlast.

SDP kao slijednik KPJ je u novim okolnostima prisiljen predati svu dokumentaciju u Državni arhiv no i dalje nekom suludom logikom zadržava ekskluzivno pravo nad izdavanjem dokumenata partijske arhive”, opisao je Zoran Čapalija – Čaplja. SDP je u posjedu cjelokupne arhivske građe iz vremena kada se ta stranka zvala “Komunistička partija Hrvatske” i “Savez komunista Hrvatske”. Riječ je o arhivskoj građi od iznimne važnosti za izučavanje povijesti iz razdoblje Socijalističke Republike Hrvatske kada su tijela te partije donosila najvažnije odluke o životu naroda i djelovanju tijela vlasti – dapače je to razdoblje povijesti vrlo teško shvatiti bez poznavanja činjenica o postupanju Partije. U lipnju 2014. godine dr. sc. Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest optužuje vrh SDP da pristup dopušta samo svojim pristalicama, koji potom prezentiraju samo informacije koje u boljem svjetlu prikazuju djelovanje komunističke partije: “Za neke neovisne, kritične istraživače nema uopće govora da će doći do takvog gradiva, čak niti gradivo nekadašnjih Komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu koji nisu bili partijska institucija, nego državna, ali i to gradivo smješteno je unutar partijskog i morate i zato tražiti dopuštenje SDP-a”.

U listopadu 2014. godine u svezi pristupa partijskim arhivima javno nastupa i povjesničar dr. sc. Davor Marijan, koji – na primjeru suđenja za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića iz 1982. godine koje se protiv bivših čelnika UDBE vodi u SR Njemačkoj – iznosi svoje mišljenje da je uloga SDP-a u kontroli arhiva Saveza komunista Hrvatske, ali i svojedobnog Republičkog komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu neprihvatljiva i zapravo nezakonita.

Da podsjetimo, novopostavljeni ministar MUP-a RH u posljednjem preslagivanju premijera Plenkovića, Davor Božinović rođen je 27. prosinca 1961. u Puli, a podrijetlom je iz Boke Kotorske. Otac mu je bio kapetan fregate u Ratnoj mornarici JRM. Nadalje, Božinović je bio i šef kabineta Stipi Mesiću, bivšem predsjedniku Hrvatske oko kojega su bili samo KOS-ovci i Udbaši (Dobranović, Agotić, Perković…) i kad su iz Ureda predsjednika tajni državni dokumenti odlazili u Haag. Slučajno ili ne, prethodno je prošao sigurnosnu provjeru kod tadašnjeg šefa SIS-a Josipa Perkovića. Na posljednjim parlamentarnim izborima nalazio se na petom mjestu izborne liste u Prvoj izbornoj jedinici, iza Andreja Plenkovića, Gordana Jandrokovića, Darinka Kosora i Željka Reinera. Osvojio je svega 475 glasova.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon