SCULLYJEVE MINIMALISTIČKE APSTRAKCIJE U MSU

Tekst: Panopticum

Foto: MSU

Iako je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu ugostio veliku retrospektivnu izložbu Putnik jednog od najvećih živućih slikara i najznačajnijih majstora apstrakcije Seana Scullyja još sredinom studenog ove godine, ovom prilikom ponovo skrećemo pozornost na tu zanimljivu izložbu.

Izložba donosi presjek stvaralaštva tog umjetnika koji je rođen u Irskoj, odrastao u Londonu te se potom odselio u Ameriku – od početaka 60-ih godina 20. stoljeća preko važnih godina njegove afirmacije 80-ih, kad je postao jedan od vodećih predstavnika apstraktnog slikarstva s minimalističkim predznakom do danas.

Retrospektivna izložba nazvana je po Scullyjevoj enigmatskoj seriji slika Putnik koje u sebi sadržavaju drugu sliku ili putnika, odnosno umetnutu sliku koja se može interpretirati istovremeno kao tijelo, figura, otvor i prozor. Među 64 Scullyjeva izložena djela je i rad iz 2022. koji je osobno u Zagrebu donirao Muzeju suvremene umjetnosti, a osiguran je na više od pet i pol milijuna kuna. Sam Scully svoje slikarstvo naziva emotivnim jer upućuje na susret sa sobom i drugima.

Počeo je s geometrijskom apstrakcijom strogih linija, od koje odustaje početkom 80-ih i usvaja izraz mekih rubova, a nakon što mu 1983. umire sin, svoja iskustva i osjećaje prebacuje kroz unutarnji sustav tumačenja na platno u apstraktne kompozicije.

Izložba se može razgledati do 12. ožujka 2023., a tijekom trajanja će biti organiziran raznolik edukativni program namijenjen djeci, mladima, odraslima te osobama s oštećenjima vida i sluha, kao i različita tematska vodstva izložbom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon