SAVJETI HVZ POVODOM OPASNOG POŽARA U SPLITU

Tekst: N. F.

Foto: HVZ

Požar u stanu na splitskom Trsteniku  koji se dogodio u subotu, 23. studenog 2019. još jednom je pokazao s kakvim se opasnostima vatrogasci svakodnevno susreću na svojim dužnostima. Dramatične snimke i fotografije iscrpljenih vatrogasaca nakon intervencije brzo su obišle javnost, ali i ponovno otvorile temu odgovornosti pojedinca po pitanju protupožarne zaštite.

Dojava o požaru stana u Splitu zaprimljena je u Županijskom vatrogasnom operativnom centru Split, a radilo se o požaru stana na 5. katu koji je u potpunosti izgorio, a požar je zahvatio balkone na 6. i 7. katu, ali se nije proširio na unutrašnjost tih stanova. Za vrijeme gašenja ozlijeđena su četiri vatrogasaca.

Gašenje požara u visokim objektima najzahtjevnija je vatrogasna intervencija. Tešku situaciju prilikom gašenja otežala su dva faktora povezana isključivo s nemarom pojedinca. Prvi problem je bio nemogućnost prilaza objektu zbog parkiranih vozila a druga otežavajuća okolnost za vatrogasce je bila velika količina gorivog materijala koje je vlasnik stana skladištio u stanu, zbog čega se u ovom požaru stvorila  vrlo visoka temperatura što je otežavalo gašenje.

Splitski požar je primjer kako neodgovorno ponašanje pojedinca može imati katastrofalne posljedice. HVZ još jednom poziva građane na odgovorno ponašanje. Stoga, savjeti vatrogasaca glase:

– ne parkirajte vozila na vatrogasnim prilazima

– ne skladištite zapaljive materijale u kućanstvu

– stubišta u zgradama moraju biti prohodna

– redovito održavajte vatrogasne aparate

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon