SASTANAK VIJEĆA SIGURNOSTI POVODOM PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Tekst: S.G./Panopticum

Foto: UN

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sa sjedištem u New Yorku sastalo se putem videolinka u četvrtak, 9. travnja 2020., prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa, a glavni tajnik Antonio Guterres upozorio je to tijelo UN-a da virus potencijalno vodi do rasta društvenih nemira i nasilja. Naime, Guterres se obratio 15-članom tijelu UN-a na zatvorenoj sjednici Vijeća s porukom kako je “ovo borba generacije” te “sam razlog postojanja Ujedinjenih nacija”. Osim toga, istaknuo je kako će angažman Vijeća biti “ključan za ublažavanje posljedica pandemije covida-19 na mir i sigurnost”.

Inače, sjednicu je zatražilo devet nestalnih članica tog tijela UN-a, uključujući Dominikansku Republiku koja ovaj mjesec njime predsjeda. Međutim, pet stalnih članica koje imaju pravo veta – Velika Britanija, Francuska, Kina, SAD i Rusija – proteklih se tjedana nisu uspjele dogovoriti o zajedničkom dokumentu pa deset nestalnih članica raspravlja o alternativnom nacrtu. Kina, koja je predsjedala prošli mjesec, nije sazvala sastanak na temu koronavirusa strahujući da bi mogla biti optužena da je ona kriva za pandemiju.

Nadalje, veleposlanik SAD pri UN-u Christoph Heusgen izvijestio je o priličnoj tišini koja je vladala na Vijeću tijekom sastanka, dodavši kako vodstvu UN-a “nedostaje zajedništva”. Vijeće je nakon sastanka samo priopćenjem izrazilo “podršku svim nastojanjima glavnog tajnika oko potencijalnog utjecaja pandemije covida-19 na države pogođene sukobima”. Opća skupština UN-a sa 193 članice prošli je tjedan usvojila rezoluciju koja poziva na “osnaženu međunarodnu suradnju kako bi se zadržao, suzbio i porazio” virus, no ta odluka bez podrške Vijeća samo je simbolična.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon