SANDOVALOVA JAZZ SIMFONIJA U KD VL

Tekst: R. F.

Foto: A. H.

U ovosezonskom jesenskom koncertnom nastupu Jazz orkestra HRT-a u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u srijedu, 9. listopada 2019., gost zagrepčana, a i šire, je bio legendarni kubanski jazz glazbenik Arturo Sandoval. Jazz orkestar HRT-a nastupio je pod ravnanjem Mirona Hausera, koji je vrhunski pripremio svoj orkestar za ovaj koncert, a u uvodnoj skladbi Dona Menze – Groovin’ Hard, koju su odsvirali bez Sandovala, HRT-ov jazz orkestar je zvučao nesvakidašnje snažno i vrlo profesionalno.

KOMPLIMENTI UZ NAJAVU EU TURNEJE

Dolaskom Sandovala na pozornicu i izvedbom skladbe Funky Cha-Cha, taj se glazbeni naboj povećao, a kvalitetu domaćeg televizijskog ansambla uvodno je u svom obraćanju brojnoj publici pohvalio uz brojne komplimente i sam gost, najavivši moguću europsku turneju s muzički nadarenim HRT-ovcima. U toj prvoj Sandovalovoj skladbi kao i u ostalim njegovim izvedbama i danas se osjeća utjecaj Dizzya Gillespiea. Sandoval je, naime, ostao jedan od najutjecajnih međunarodnih promicatelja Gillespiejeve glazbe. Nakon uvodnog broja, u nastavku koncerta i u izvedbi vlastite skladbe Closely Dancing, Sandoval se predstavio u izrazito spontanom i ležernom glazbenom stilu.

ZAVIDNO POZNAVANJE OSTALIH INSTRUMENATA

U  nastavku koncerta Artur Sandoval se pokazao kao vrsni poznavatelj svih glazbenih tokova jazz žanra. Osim toga, pokazao se u svjetlu iznimno talentiranog profesionalnog glazbenika budući je u svim izvedbama bio vrlo uvjerljiv, kako u sviranju trube, tako i udaraljki i klavira, gdje je pokazao zavidno znanje poznavanja dodatnih instrumenata na kojem bi mu zavidjeli i poznati svjetski glazbenici. Nakon Sandovalovog furioznog ritma uslijedila je njegova kraća stanka koju je nakratko popunio jazz orkestar HRT-a odsviravši bez njega skladbu svjetski poznatog jazz i jazz-rock glazbenika latinskih korijena Chicka Coreae, La Fiestu.

BALADE ZA RASTANAK

U drugom dijelu koncerta Sandoval je uz potporu odličnog jazz orkestra HRT-a zaredao niz poznatih brojeva –  vlastitu skladbu Mambo Caliente, zatim skladbe Woody’n You, Salt Peanuts i čarobnu A Night In Tunisia. Nakon toga uslijedile su nježne balade Smile i All the Things You Are. Kraj koncerta obilježio je ushićeni pljesak publike koja je time pozvala Sandovala na dva bisa. Tim povodom je izveo dvije skladbe Blues in Bb, dok je pjevanjem i muziciranjem u skladbi When the Saints Go Marching In zvučao na prepoznatljivom tragu vječnog Louisa Armstronga.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...