SANACIJA POPLAVLJENIH PODRUČJA – IZVJEŠTAJ HVZ PO ŽUPANIJAMA

Tekst: Nina Francetić

Foto: HVZ

U razdoblju od 14. do 19. svibnja 2023. Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je ukupno 1.829 različitih vatrogasnih intervencija u poplavljenim područjima u kojima su ukupno angažirana 5.224 vatrogasca sa 1.761 vatrogasnim vozilom.

Na području Hrvatske Kostajnice i dalje je na snazi  izvanredno stanje obrane od poplave, a rijeka Una u Kostajnici je u postupnom opadanju vodostaja. Na terenu su vatrogasci iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i JVP Novska čijom se pumpom velikog kapaciteta rade ispumpavanja. Najviše intervencija je bilo na području Novske, Kutine, Lekenika, Hrvatske Kostajnice, Popovače, Siska, Volodera i Gornje Gračenice.

Do sada je u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno 112 tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanja stabala, sprječavanja prodora vode u objekte, ispiranje kolnika i izgradnja zečjih nasipa te su angažirana 406 vatrogasaca sa 116 vatrogasnih vozila te jedno plovilo. „Situacija je i dalje na području županije kritična, ali ju držimo pod kontrolom. Una je u opadanju, a razina vode se zahvaljujući pumpama ne podiže. Područje Jasenovca je u pripravnosti zbog nadolazećeg vodnog vala te je tu glavnina fokusa. I područje Petrinje je također spremno za vodni val koji se očekuje tijekom dana i predvečer, a vatrogasci konstantno ispumpavaju vodu te same kuće nisu ugrožene“, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Marijo Paluh.

Na području Karlovačke županije zabilježeno je do sada 350 tehničkih intervencija, izvida i ostalih operativnih aktivnosti vezanih za obranu od poplava, a koje uključuju ispumpavanja vode, uklanjanje stabala te postupke obrane od poplava: izradu zečjih nasipa, punjenje vreća s pijeskom i prijevoz ljudi. Angažirano je 796 vatrogasca sa 277 vatrogasnih vozila te 6 čamaca iz postrojbi sa područja županije, a najviše intervencija je zabilježeno na području Karlovca, Duge Rese, Ogulina i Vojnića.

Provedena je i izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga iz Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, ukupno u dvije smjene, u kojima je sudjelovao 131 vatrogasac sa 44 vatrogasnih vozila te 2 plovila koji su upućeni na pogođeno područje. Dostavljeno je 28 pumpi, 7 agregata i 5 motornih pila te ostala oprema za rad.

U Karlovcu je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za vodostaj Korane dok su za Kupu sada na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Oba vodostaja su u trendu kontinuiranog laganog opadanja.

Brojčani pokazatelji vatrogasnog angažmana po županijama:

Zadarska županija: zabilježene su 84 tehničke intervencije koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata, plavljenje prometnica i dvorišta, izvlačenje vozila iz vode, a na kojima je sudjelovalo 200 vatrogasca sa 107 vozila. Najviše intervencija je odrađeno na lokacijama: Novo Naselje i Grab (Gračac), Obrovac, Benkovac, Lišane Ostrovičke, Turanj, Pag. Na području Obrovca su trenutno vatrogasne snage iz DVD-a Obrovac i Žegar. Vrši se saniranje posljedica poplave, ispumpavanja vode. Na području Gračaca su na terenu JVP i DVD Gračac, a ostale snage su otpuštene.

Šibensko-kninska županija: zabilježene su 42 tehničke intervencije ispumpavanja vode, uklanjanje grana s prometnica, izvlačenje osobe iz vozila u vodi, izrada zečjih nasipa na kojima je ukupno sudjelovalo 114 vatrogasaca s 52 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija je zabilježeno na području Knina, Srime, Piramatovca i Kistanja.

Splitsko-dalmatinska županija: zabilježeno je 38 tehničkih intervencija ispumpavanja objekta i potopljenog broda, odčepljenja oluka, uklanjanje granja, stabla, reklama te su angažirana 169 vatrogasca sa 42 vatrogasna vozila. Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Split, Marina, Sinj, Supetar, Podgora.

Požeško-slavonska županija: zabilježene su 54 tehničke intervencije ispumpavanja vode iz kuća, bunara, čišćenje prometnica te izrada zečjih nasipa. Na tim intervencijama ukupno je sudjelovalo 179 vatrogasaca s 60 vatrogasnih vozila s područja županije. Najviše intervencija je bilo na području Oljasa, Požege, Čaglina, Lučinaca i Pakraca, Velike i Lipika.

Osječko-baranjska županija: zabilježeno je 17 tehničkih intervencija većinom ispumpavanja vode,  na kojima su angažirano 54 vatrogasaca sa 19 vatrogasnih vozila, a najviše ih je bilo na području Našica, Osijek i Beljavina.

Brodsko-posavska županija: zabilježeno je 20 tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanje stabala i granja, a angažiran je 41 vatrogasac sa 19 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija je bilo u Slavonskom Brodu, Cerniku i Rešetarima.

Međimurska županija: zabilježene su 83 tehničke intervencije ispumpavanja vode te uklanjanja srušenih stabala, a  angažiran je 191 vatrogasac sa 86 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Čakovec, Mihovljan, Prelog.

Bjelovarsko-bilogorska županija: zabilježeno je 39 tehničkih intervencija ispumpavanja vode iz objekata, uklanjanje stabla sa prometnice te je angažirano 127 vatrogasaca sa 40 vatrogasnih vozila.Najviše intervencija je bilo na području Daruvara, Končanice, Vrbovca, Čazme, Garešnice, Komuševca, Bjelovara i Grubišnog Polja.

Virovitičko-podravska županija: zabilježeno je 36 tehničkih intervencija koje se većinom odnose na ispumpavanja vode iz objekata te ispiranja kolnika, a angažiran je 111 vatrogasac sa 41 vatrogasnim vozilom. Najviše intervencija je bilo na području Slatine, Mikleuša i Pčelića (Suhopolje).

Varaždinska županija: zabilježene su 373 tehničke intervencije ispumpavanja vode, uklanjanja stabla/grana, čišćenja kanala i kolnika, sanacije odrona zemlje, a na kojima su angažirana 663 vatrogasaca sa 161 vatrogasnim vozilom. Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Varaždin Breg, Ludbreg, Varaždinske toplice, Babinec, Ivanec, Kolarovec, Leskovec Toplički, Varaždin, Vinica, Jalžabet,  Črešnjevo, Novi Marof, Ivanec.

Koprivničko-križevačka županija: zabilježeno je 64 tehničkih intervencija, većinom ispumpavanja vode iz objekata, ispiranje kolnika, na kojima su angažirana 154 vatrogasaca sa 70 vatrogasnih vozila.

Krapinsko-zagorska županija: zabilježene su 72 tehničke intervencije, od ispumpavanja vode iz objekta, uklanjanje stabala s prometnice, čišćenje kolnika i kanala, izrada nasipa, a u kojima je angažirano 145 vatrogasaca sa 83 vozila.Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Krapina, Đurmanec, Pregrada.

Zagrebačka županija: zabilježeno je 175 tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanja grana ili stabla, ispiranje prometnice, izgradnja nasipa te je angažirano 780 vatrogasaca sa 224 vatrogasnih vozila.Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Velika Gorica, Sveti Ivan Zelina,  Rugvica, Samobor, Veleševec, Vrbovec, Gradec, Cugovec, Dubrava, Bedenica, Dubovec Bisački, Ivanić-grad, Rakovec i Luka.

Grad Zagreb: zabilježio je 36 tehničkih intervencija uklanjanja stabala, skidanja fasade, ispumpavanja vode, čišćenja kolnika, ispumpavanja vode, a u kojima su angažirana ukupno 144 vatrogasca sa 46 vatrogasnih vozila.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon