SAMOSTALNA IZLOŽBA MIJE MARAKOVIĆ U GALERIJI LAVAL NUGENT

Tekst: M. Š.

Foto: PerceiveArt

U četvrtak, 28. studenog 2019. u galeriji Laval Nugent, Vodnikova 4 u Zagrebu otvorenje je samostalne izložbe akademske umjetnice Mije Maraković pod nazivom “Projekt teški otpad”. Izložba ostaje otvorena do 14. prosinca 2019. godine.

Riječ je o posljednjoj ovogodišnjoj izložbi u galeriji Laval Nugent koja je ujedno i pobjednička izložba godišnjeg natječaja za izlaganje u galeriji. Naime, među više od trideset prijava pristiglih na natječaj za izlaganje Stručni savjet galerije odabrao je mladu akademsku umjetnicu Miju Maraković koja će se na samostalnoj izložbi predstaviti radovima različitih formata nastalim u posljednje tri godine.

Izložba predstavlja presjek radova slikarice Mije Maraković koja se sastoje od odbačenih predmeta – teškog otpada. Pronalazeći objekte za svoja platna stvarala je pojedine stanice svog rada, a njihovom adaptacijom dekonstruirala i rekonstruirala njihove molekule u jednu «profaniju» svrhu – svrhu umjetničkog djela. Autorica ove radove naziva «radovima od smeća», iako ovi nasumično izabrani predmeti nisu ovdje pukom slučajnošću već (ne)svjesnim odabirom umjetnice.

Mia Maraković rođena je 23. rujna 1990. u Zagrebu. Završava Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 2018. godine. Do sada je imala devet samostalnih izložbi i pedesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Mia Maraković dobitnica je Rektorove nagrade 2016. godine, 2017. godine osvojila je posebnu nagradu u sklopu izložbe „Student International Art Biennal“, a 2018. godine treću nagradu Zavičajnog muzeja grada Rovinja. Iste godine nagrađena je i pohvalnicom akademskog vijeća. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon