SAD ŠALJE U AFGANISTAN PET TISUĆA VOJNIKA

Tekst: Panopticum

Foto: AP

Na temelju savjeta diplomatskih, vojnih i obavještajnih timova, u subotu 14. kolovoza 2021. predsjednik SAD, Joe Biden odobrio je slanje i raspored oko 5.000 dodatnih vojnika u Kabul kako bi pomogli u evakuaciji američkog veleposlanstva i savezničkog osoblja iz Afganistana. Biden je dodao i da će se prevesti Afganistanci koji su u posebnom viznom programu.

Podsjetimo, Talibani su u istog dana osvojili veliki grad Mazar-i-Sharif na sjeveru Afganistana i približili se Kabulu iz kojeg zapadne zemlje pokušavaju na vrijeme evakuirati svoje državljane. To je najnoviji ratni uspjeh radikalnih militanata koji su posljednjih tjedana protutnjali zemljom nakon povlačenja američkih snaga. Kabul i Jalalabad na istoku zemlje sada su jedini veliki gradovi koji nisu u rukama talibana.

Osim toga, mnoge zemlje EU strepe od razvoja događaja u Afganistanu gdje sunitski ekstremisti – talibani – zauzimaju sve više teritorija. Ljudi bježe pred nadiranjem islamista, a EU se pribojava da bi ta situacija mogla potaknuti reprizu migrantske krize iz 2015/16. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon