ROVINJSKI CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE MORA OBILJEŽAVA 130 GODINA POSTOJANJA

Tekst: M. Šamanić

Foto: IRB

Centar za istraživanje mora u Rovinju (CIM) ove godine obilježava 130 godina postojanja. Povodom toga iz Centra u Rovinju najavljuju brojna predavanja i radionice koje će se održavati sljedećih mjesec dana.

Naime, u rovinjskom Multimedijalnom centru (MMC) zaposlenici Centra za istraživanje mora će od 9. studenog do 3. prosinca 2021. godine održavati predavanja u jutarnjim i popodnevnim terminima. Osim predavanja, u MMC-u će biti postavljena i izložba starih eksponata CIM-a koja će se moći razgledati radnim danom od 10 do 14 sati i od 18 do 20 sati a subotom od 11 do 14 sati.

U nastavku teksta donosimo cijelokupan zanimljiv program, fotogaleriju te neke od naslova tematskih predavanja, i to:

  • Klimatske promjene u Jadranu
  • Gdje se skrivaju svjeleći bičaši?
  • Plemenita periska: Ima li nade?

Podsjetimo, Institut u Rovinju osnovan je 1891. godine kao Zoološka postaja berlinskog akvarija – Zoologische Station des Berliner Acquariums, Rovigno d’Istria. Lokacija u Rovinju odabrana je zbog izuzetne čistoće mora, velike raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta i bentoskih zajednica na relativno malom području plitkog mora, kao i vrlo dobre željezničke povezanosti Rovinja s Trstom, Berlinom i mnogim glavnim gradovima Europe.

1968. godine rovinjski institut se udružuje s Institutom “Ruđer Bošković” iz Zagrebu, a novoosnovani odjel Instituta “Ruđer Bošković” naziva se “Centar za istraživanje mora” (CIM), s laboratorijima u Rovinju i Zagrebu. Rad Centra za istraživanje mora osnovan je na interdisiplinarnom i multidisciplinarnom pristupu rješavanja različitih temeljnih i primijenjenih istraživanja Jadranskog mora i njegove zaštite.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon