RONJENJE U HR NA DNU EU

Tekst: Panopticum / SCUBAlife

Foto: ICUA

Poznati magazin za ronjenje “SCUBAlife” koji izlazi kao tromjesečnik specijaliziran za rekreativne i profesionalne ronioce, zaljubljenike u tehnologiju, putovanja i avanturistički život donio je u svom posljednjem broju osvrt na prednosti i mane hrvatskog rekreativnog turizma s posebnom analizom na ronjenje. Kako časopis konstatira, hrvatska turistička ponuda, a pogotovo ona u rekreativnom turizmu, daleko je i od egipatske ili talijanske kao svojih trenutnih glavnih konkurenata.

HRVATSKA NE ISKORIŠTAVA SVOJ POTENCIJAL

Nadalje, časopis također konstatira da usprkos neupitnim prednostima, i dalje kaskamo u odnosu na mnoge mediteranske zemlje te navodi da Hrvatska za sada i dalje nije u stanju iskoristiti ogromnu prednost koja se sastoji u činjenici da se nalazi blizu epicentra glavnih tržišta, a to je njemačko govorno područje i Italija odakle turisti tradicionalno gravitiraju Hrvatskoj. Naime, ronioci iz tamošnjih područja u Hrvatsku stižu u najkraćem mogućem roku bez većih logističkih zahvata. Hrvatska, međutim, ne iskorištava takav ogromni potencijal, a razlozi su prije svega u nedostatku globalne infrastrukture i domaćoj industriji koja pati od nerazvijenosti u odnosu na ostale ronilačke destinacije na Mediteranu i svijetu budući vrlo mali broj ronilačkih centara u Hrvatskoj nudi kvalitetu usluge na koju su rekreativni ronioci navikli na drugim svjetskim ronilačkim destinacijama.

DESTRUKTIVNA ULOGA VLADE

Ronjenje u Hrvatskoj, u kojoj veliki dio gospodarskog rasta ovisi o turizmu, ima i začuđujuće malu podršku od vlade, ministarstva turizma i lokalne samouprave. S druge strane, čini se da je podrška hrvatske vlade domaćem ronilačkom turizmu do sada bila destruktivna, navodi magazine u svojoj analizi.

ALARMANTNO STANJE

Osim toga, stari problem prekratke sezone i shvaćanja turizma pa tako i organiziranog ronjenja kao djelatnosti koja se obavlja maksimalno tri mjeseca u godini moglo bi imati razorne posljedice. Naime, ronioci su vrsta turista koji su navikli roniti 12 mjeseci u godini, dok mnogi hrvatski centri i dalje rade na temelju shvaćanja da isti ti ronioci rone samo kada je more dovoljno toplo, a riječ je o par ljetnih mjeseci. Zbog tako duboko ukorijenjenog iskrivljenog razmišljanja, smetnulo se s uma da se u Hrvatskoj bez problema može roniti najmanje 10 mjeseci u godini. Međutim, i da ronilački centri ponude ronjenje tijekom cijele godine, njihov trud bi ionako pao u vodu jer je nemoguće očekivati da će se ronioci nastaviti vraćati u Hrvatsku kad naiđu na zatvorene restorane i hotele u zimskom periodu, kao što je danas najčešće slučaj u Hrvatskoj.

ZAKLJUČAK

U svom zaključku magazin SCUBAlife” navodi kako u Hrvatskoj tek 20-ak posto ronilačkih centara pruža kvalitetnu uslugu kakvu zahtijeva današnja ronilačka industrija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon