ROMI I ZATVORENICI NA VRHU LISTE PRITUŽBI PUČKE PRAVOBRANITELJICE

Tekst: Š. Š.

Foto: Ombudsman RH

Umjesto prihvaćanja Sabor  je u četvrtak, 20. svibnja 2021. tek primio na znanje izvješća pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter za tri protekle godine. Za sada je ostalo nepoznato kako je moguće da godišnja izvješća pučke pravobraniteljice nisu predana na usvajanje Saboru za 2018., 2019. i 2020. godinu. Prema prijedlogu HDZ-a izvješća pučke pravobraniteljice su primljena na znanje obzirom da tri, odnosno dvije godine nisu raspravljena u redovnom roku.

Novoimenovana pučka pravobraniteljica RH, koja je na dužnost izabrana prije dva mjeseca, u obraćanju Saboru naglasak je stavila na prošlu godinu, kako zbog proteka vremena od 2018. i 2019., tako i zbog posebnih okolnosti koje je donijela, zbog pandemije koronavirusa i potresa. Napomenula je kako je pandemija dodatno razotkrila probleme u pravu na zdravstvenu zaštitu, prava radnika, težak položaj starijih, socijalnu isključenost i nejednakost romske manjine, a u kontekstu potresa vidjeli su se problemi vezani za imovinsko-pravne odnose.

Šimonović Einwalter je izvijestila Sabor da je njen Ured u tri godine zaprimio oko 10.500 pritužbi, da su godinama slične, na vrhu su diskriminacija po raznim osnovama, zdravstvo, a godinama su na vrhu i radni odnosi, pravosuđe i pritužbe zatvorenika. Poručila je i kako je važno da Sabor redovito raspravi izvješća u godini u kojoj su predana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon