ROE VS. WADE: VRHOVNI SUD SAD RAZMATRA PRAVO NA POBAČAJ

Tekst: Panopticum

Foto: BBC

U srijedu, 1. prosinca 2021. ispred sjedišta američkog Vrhovnog suda koji je započeo saslušanje argumenata u slučaju koji bi mogao poništiti presudu u predmetu Roe protiv Wadea iz 1973. godine, a koja je legalizirala pobačaj na nacionalnoj razini, održavaju se prosvjedi suprostavljenih skupina građana. Protivnici pobačaja nadaju se da će Vrhovni sud SAD-a suziti ili poništiti odluku iz slučaja Roe protiv Wadea dok protivnici pobačaja očekuju da suci ograniče pravo na pobačaj.

Za to vrijeme sud, u kojem konzervativci imaju većinu od šest glasova prema tri, pristao je saslušati taj zahtjev države Mississippi da se na snagu vrati državni zakon iz 2018. koji zabranjuje pobačaj nakon 15. tjedna trudnoće, a koji su blokirali sudovi niže instance.
Podsjetimo, u odluci u slučaju Roe protiv Wadea, koja je potvrđena 1992., sud je zaključio da savezne države ne mogu zabraniti pobačaj prije nego je fetus sposoban za život izvan maternice, što je po mišljenju liječnika obično između 24 i 28 tjedana trudnoće. Zakon iz Mississippija zabranio je pobačaj puno prije. Naime, presuda u slučaju Roe protiv Wadea priznala je da ustavno pravo na privatnost štiti žene koje žele izvršiti pobačaj. Sud je u odluci iz 1992., u slučaju “Planirano roditeljstvo jugoistočne Penssylvanije protiv Casey”, potvrdio tu odluku i zabranio zakone koji “nepotrebno opterećuju” žene koje žele izvršiti pobačaj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon