RODNA DISKRIMINACIJA U AMERIČKOM NOGOMETU

Tekst: Panopticum

Foto: FIFA

Kako donosi Reuters, Američka ženska nogometna reprezentacija podigla je 8. ožujka 2019. tužbu protiv Američkog nogometnog saveza zbog rodne diskriminacije, samo tri mjeseca prije njihove prve utakmice na predstojećem Svjetskom prvenstvu na kojem brane titulu prvakinja. Svih 28 članica reprezentacije pojavile su se na Međunarodni dan žena kao tužiteljice pred federalnim sudom u Los Angelesu. U tužbi se navode godine institucionalizirane rodne diskriminacije: od uvjeta putovanja, medicinskog osoblja, do promocije mečeva i uvjeta treninga u odnosu na muške igrače.

Nadalje, američke reprezentativke tvrde da su oduvijek manje plaćene nego njihove muške kolege, iako imaju daleko uspješnije rezultate u nogometu od muške nogometne reprezentacije. Do sada su osvojile tri Svjetska prvenstva i četiri olimpijske zlatne medalje. Međunarodna nogometna federacija FIFA objavila je da će na ovogodišnjem ženskom Svjetskom prvenstvu koji će se održati u Francuskoj, povećati fond nagrada na 30 milijuna US dolara.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon