RIJKSMUSEUM OMOGUĆIO ONLINE POSJETU SVOJIM UMJETNINAMA

Tekst: Panopticum

Foto: Rijksmuseum

Svjetski muzeji traže nove načine kako umjetnost učiniti dostupnom široj javnosti i nastaviti pružati kulturne usluge koje su njihova misija. Rijksmuseum je jedan od mnogih muzeja u svijetu koji su u posljednja dva desetljeća progresivno digitalizirali svoje obimne zbirke. Ovaj proces je dobio posebnu važnost u doba koronavirusa. Bezbroj djela starih holandskih majstora, kao i modernijih umjetnika poput Van Gogha, Vermeera, Rembrandta ili Van Dycka koje se nalaze u Rijksmuseum muzeju u Amsterdamu u Nizozemskoj blago su svjetske likovne umjetnosti. Ova, kao i drugih 709 tisuća digitaliziranih umjetničkih djela tog muzeja od sada su dostupna za besplatnu posjetu putem interneta.

Ova impresivna internetska kolekcija s detaljnim opisima predmeta jednostavna je za istraživanje putem računala ili mobilnog telefona. Naime, online kolekcije Rijksmuseuma poznate kao Rijks Studio sada se pretražuju po izvođaču, vrsti predmeta, razdoblju i mjestu. Osim toga, digitalne fotografije umjetničkih djela iz Rijksmuseuma savršene su i kao desktop pozadina za PC-e i laptope ili zaslone mobilnih telefona.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon