RIJEKA SPREMNA ZA IZBOR KRALJICE KARNEVALA

Tekst: Panopticum

Foto: Grad Rijeka

Svake posljednje nedjelje prije pepelnice riječki se Korzo pretvara u najšarenije i najveselije mjesto u Hrvatskoj. Riječki karneval pokladno vrijeme naziva “peto godišnje doba” koje je stvorio, vrijeme u godini kad su sve vrijednosti pomaknute i kad karneval naprosto postane način života ljudi ovoga kraja. Karneval se u 2024. godini održava od 17. siječnja do 11. veljače.

Od početaka Riječkog karnevala 1982. godine broj sudionika rastao je s brojem posjetitelja, od početne tri grupe došlo se do brojke od njih više od 100. Posebnost karnevala je sudjelovanje zvončara, ogrnutih ovčjom kožom i sa zvonom oko pojasa. Tradicionalno na samom kraju festivala prolaze Halubajski zvončari, koji sudjeluju na Riječkom karnevalu od početaka.

Vrhunac karnevala su maskirane povorke koje prolaze centrom grada, ove godine u nedjelju, 11. veljače 2024., ali tu su još i karnevalske fešte, izbor kraljice Riječkog karnevala, karnevalski bal, karnevalski koncerti, karnevalske izložbe, karnevalski sportovi i dječje karnevalske igre.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon