RIJEČNI KRUZING – NOVI PRODUKT HRVATSKOG KONTINETALNOG TURIZMA

Tekst: A. Radoš/Panopticum

Foto: N. Đurđević/TZ Nijemci

Prije pojave koronavirusa od pet slavonskih županija Brodsko-posavska je bilježila najveću stopu rasta turističkih dolazaka, u prosjeku 14,8 posto godišnje. Kad putovanja ponovo krenu, budući se do svih destinacija u Brodsko-posavskoj županiji stiže lako i brzo, taj trend trebao bi se nastaviti, a rastu turističkog prometa mogao bi pridonijeti i riječni kruzing, sve popularniji oblik kontinentalnog odmora.

STUDIJA RIJEČNOG KRSTARENJA

Naime, TZ Brodsko-posavske županije i Lučka uprava Slavonski Brod prošlog su ljeta predstavile Studiju održivog razvoja riječnih krstarenja na području županije. Uz sve procedure i zakonsku regulativu vezanu uz izgradnju pristanišne infrastrukture kao i preduvjete za razvoj kruzinga. Studija je povezala turističku osnovu Brodsko-posavske županije s lokacijama budućih pristaništa, vodeći se primjerima dobre prakse iz okruženja, strukturom posjetitelja kod riječnih krstarenja i motivima njihova dolaska.

NEISKORIŠTEN TURISTIČLI POTENCIJAL

Zbog problema s plovnosti turistički potencijal Save godinama je neiskorišten. Za usporedbu, na Dunavu i Dravi razvija se jednodnevni izletnički turizam i plovidba izletničkim brodovima, a u putničkim pristaništima na ovim rijekama 2019. godine pristalo je više od 600 riječnih kruzera.

Moderno putničko pristanište u Slavonskom Brodu trebalo bi biti gotovo krajem 2022. godine i predstavlja dio velikog projekta sufinanciranog sredstvima EU u sklopu kojeg će se obnoviti i stari brod s restoranom, dvoranom za sastanke, edukativnom dvoranom za učenike i suvenirnicom. Turistički brod će kao jedna od najvećih atrakcija Brodsko-posavske županije biti usidren u novom pristaništu.

ZELENE PANONSKE OAZE

Rijeka Sava, ali i tradicijska baština kao i vrijedni stanovnici ovog dijela Hrvatske predstavljaju najveći potencijal u navedenom projektu na području županije kojim će se rijeka Sava napokon turistički valorizirati. Uostalom, Brodsko-posavska županija je danas poznata kao destinacija kulturnog, aktivnog i ruralnog turizma za gurmane s autohtonim okusima baziranim na zdravim lokalnim namirnicama. Naime, Brodsko-posavska županija je najvećim dijelom ruralni prostor, daleko od gužvi i asfalta, kutak zelenog panonskog raja u kojem se može doživjeti prijeko potrebna tišina.

Iako je rast turističkih dolazaka zaustavljen zbog pandemije koronavirusa u ožujku prošle godine, turistički razvoj županije nakon korone biti će fokusiran u interakciji s prirodom isključivo na domaće goste željnih avanture koji svoj odmor mogu provesti na više od dvadeset obiteljskih imanja, rančeva i salaša koja su udaljena desetak kilometara jedna od drugih.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon