RIJEČKA IZLOŽBA “BLAGO POD POVRŠINOM KVARNERA – MEKUŠCI U KVARNERSKOM PODMORJU”

Tekst: M. A. P.

Foto: PMR/R. K. M.

Prirodoslovni muzej Rijeka (PMR)  u tjednu od 9. do 12. svibnja 2022. organizira raznolik popratni program uz izložbu pod nazivom “Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju”, a koja će se održavati tokom navedenog tjedna u PMR-u, zatim na Riječkoj ribarnici te u užem centru grada Rijeke. Izložba je prikaz biologije i ekologije mekušaca, njihove rasprostranjenosti i ugroženosti u kvarnerskom području s isticanjem važnosti ove skupine organizama.

Tijekom drugog tjedna svibnja 2022. moći ćete poznati ovaj lijep, neobičan, značajan i ugrožen svijet iz morskih dubina Kvarnera. Pripremljen je raznovrstan program uz izložbu o morskim mekušcima: stručno vođeni obilazak izložbe u Muzeju, tematsko stručno vodstvo Riječkom ribarnicom i jednim dijelom grada Rijeke, predstavljanje kataloga izložbe, predavanja, radionice, modna revija i dodatna izložba. Precizan program s rasporedom aktivnosti po danima i satima, može se preuzeti putem internetske poveznice: PROGRAM Blago pod površinom Kvarnera.

Izložbom „Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju“ želi se doprinjeti pismenosti, odnosno poznavanju i razumijevanju funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora, a u kontekstu UN-ovog desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj 2021. – 2030. godine.

Očuvanje gubitaka bioraznolikosti jedan je od glavnih okolišnih izazova današnjice. Sve više se prepoznaje značaj očuvanja bioraznolikosti u podržavanju funkcioniranja ekosustava, društva i gospodarstva u cjelini, a važnost očuvanja bioraznolikosti jasnija je kad se iznese činjenica da je više od polovine svjetskog prihoda ovisi o prirodi.

Cilj izložbe je prikaz biologije i ekologije mekušaca, njihove rasprostranjenosti i ugroženosti u kvarnerskom području s isticanjem važnosti ove skupine organizama u kulturi čovjeka od prehrane, korištenja kao platežnog sredstva, do značaja u religiji, umjetnosti i posebno danas u medicini.

Od sedam skupina mekušaca u Jadranskom je moru zabilježena jedna vrsta bezljušturaša, 16 vrsta mnogoljušturaša, 9 vrsta koponožaca, 560 vrsta puževa, 254 vrste školjkaša i 42 vrste glavonožaca, a zbirka Prirodoslovnog muzeja Rijeka sadrži 309 vrsta mekušaca s 11 tisuća primjeraka iz kvarnerskog podmorja i Jadrana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon