RIJEČKA GALERIJA KORTIL PREDSTAVILA DJELA NACIONALNOG MUZEJA MODERNE UMJETNOSTI

Tekst: A. Bernard/Panopticum

Foto: Galerija Kortil

U srijedu, 12. lipnja 2024. otvorena je ljetna izložba u Galeriji Kortil pod nazivom »Drugost«. Izložba se kroz umjetničke radove hrvatskih autora i autorica »bavi konceptom drugosti, nudeći novi pogled i nova moguća čitanja likovnih djela nastalih od druge polovice devetnaestoga stoljeća naovamo, a sam kustoski koncept bavi se razotkrivanjem i čitanjem društvenih preduvjeta, autocenzurom umjetnika i značajem rodnog i spolnog identiteta u stvaralačkom izričaju kroz problematiku feminizma, dekolonizacije te rodne i LGBTQ teorije«.

Izložba uključuje 35 radova, i to Miroslava Kraljevića, Vlahe Bukovca, Milivoja Uzelca, Vere Fisher, Josipa Račića, Vlaste Delimar, Naste Rojc, Ksenije Kantoci te Anabel Zanze sa svojim tipografijama kojima propituje život i opus feminističkih ikona. Radovi umjetnika će biti predstavljeni u medijima slikarstva, skulpture, fotografije, videa i umjetničkih instalacija.

Na otvaranju su sudjelovali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, koji je i otvorio izložbu, zatim ravnatelj HKD-a Edvin Liverić te ravnatelj NMMU-a Branko Franceschi. Izložba je ostvarena zahvaljujući financijskoj potpori Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a otvorenje podržava Destilerija AurA. Program se ostvaruje u suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti koji će do 2026. godine biti zatvoren zbog cjelovite obnove Palače Vranyczany-Dobrinović. Izložba “Drugost” ostaje otvorena do 14. rujna 2024. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon