RIBA PAUN PRVI PUTA UOČENA U HRVATSKOM DIJELU JADRANA

Tekst: Panopticum

Foto: IOR

U petak, 13. kolovoza 2021. je kod rta Stupišće pokraj Komiže na otoku Visu uočena i fotografirana riba paun (Pterois miles) što je prvi nalaz ove vrste u hrvatskom dijelu Jadrana. O ovom opasnom predatoru koji se širi Sredozemljem duži niz godina već smo pisali, te u nekoliko navrata skretali pozornost na ovu invazivnu vrstu. Radi se o izrazito invazivnoj indo-pacifičkoj vrsti koja je epitet invazivne zaslužila primarno zbog izdašne ishrane lokalnim, posebice ribljim, vrstama te velike sposobnosti širenja u koloniziranim područjima. Također, sve bodlje koja ova vrsta ima u svojim perajama su otrovne te njihov ubod može uzrokovati jaku bol (otrov je termolabilan).

Pitanje koje se uvijek postavlja je – što možemo učiniti da se umanje negativne posljedice koje ova vrsta može prouzrokovati? Osim ciljanog izlova u svrhu kontrole brojnosti populacije, koji može biti efikasan posebice u ranim fazama invazije, može se napraviti i još nešto. Možemo smanjiti antropogeni pritisak na morski ekosustav te tako povećati njegovu otpornost na štetne učinke bioinvazija, ali i klimatskih promjena općenito. U slučaju ribe pauna, primjerice, možemo smanjiti pritisak na njene potencijalne predatore. Za sada se zna da se u Sredozemnom moru ovom vrstom u adultnoj fazi hrani hobotnica. Pa eto, u budućnosti bi valjalo manje loviti hobotnicu i pritom sačuvati njena priobalna staništa.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon