RH IZABRANA U BIRO VIJEĆA ZA LJUDSKA PRAVA UN

Tekst: B. D. / MVEP

Foto: UN

Republika Hrvatska u ovoj godini je kao članica Vijeća za ljudska prava UN u trogodišnjem mandatu 2017. – 2019. godine, u ime Istočnoeuropske grupe izabrana za potpredsjednicu i članicu Biroa Vijeća za ljudska prava. Slijedom toga stalna predstavnica Republike Hrvatske pri UN-u u Genevi, veleposlanica Vesna Batistić Kos, preuzela je dužnost potpredsjednice i izvjestiteljice Vijeća za ljudska prava te je po prvi put u toj ulozi predsjedala 22. siječnja 2019. godine Univerzalnim periodičkim pregledom (UPR) Čilea.  Vijećem u 2019. godini predsjeda Senegal, dok su, uz Hrvatsku, potpredsjednice i članice Biroa još Island, Fidži i Argentina.

Biro je organizacijsko tijelo Vijeća za ljudska prava koje vodi predsjednik Vijeća, a sastoji se od četiri potpredsjednika iz regionalnih grupa izabranih na mandat od godinu dana. Članovi Biroa predsjedaju sjednicama Vijeća za ljudska prava i Radne skupine za Univerzalni periodički pregled te obavljaju niz drugih zadaća koje osiguravaju uspješan rad Vijeća.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon