RF: U OBRANI JAVNOG DOBRA NA VALKANAMA POLICIJA ZAŠTRAŠUJE AKTIVISTE I ASISTIRA NEZAKONITU SJEČU STABALA

Tekst: Radnička Fronta

Foto: Grupa nezavisnih gradana Walter

Zgroženi smo jučerašnjim postupanjem policije nad aktivistima i članovima Radničke fronte. Policija je jučer, 29. siječnja 2024. privela i zadržala preko noći 6 aktivista inicijative Walter, od kojih su dvoje članovi Radničke fronte – Karin Grgorović i Enis Čaušević. Inicijativa brani Valkane u Puli od listopada prošle godine, pokušavajući spriječiti da se tamo gradi protivno interesima stanovništva. Zahtjev za privremenu mjeru obustave radova je Inicijativa predala sudu i čeka se odluka.

Jučer, u 7 ujutro aktivisti su došli na teren i zatekli radnike koji su dobili zadaću da odnesu i unište nezakonito posječen drvni materijal. Obavijestili zaštitare da će preskočiti ogradu ukoliko radnici krenu vaditi panjeve ili dirati trupce. No firma Gajana Kop je odlučila nasilno ukloniti panjeve.

Kada su radnici firme Gajana Kop krenuli prema panjevima, 6 aktivista je otvorilo ogradu i stalo pred bager na što je poslovođa kimnuo glavom svojem radniku da bi mu dao do znanja da samo nastavi s poslom, bez obzira na ljude ispred sebe. Aktivisti i članovi RF-a su pozvali policiju radi opasnog izvođenja građevinskih radova i ugroze ljudskih života.

Nakon dolaska policije i uzimanja iskaza na terenu, četvero aktivista je otišlo u postaju radi davanja iskaza, da bi tamo dobili informaciju da su UHIĆENI navodno zbog počinjenja kaznenog djela oštećenja tuđe stvari!

Aktiviste i članove RF-a se tereti da su odvezali žice na ogradi i nanijeli štetu u vrijednosti od 50 eura! No jedini koji su ugrožavali zakon su firma Gajana Kop i policija koja im asistira. Očito je da se aktivirao represivni aparat kako bi zastrašio aktiviste.

Naš član Enis Čaušević ima 67 godina i s ozbiljnim je zdravstvenim problemima (više srčanih infarkta, visoki šećer), te su mu potrebna previjanja u zdravstvenoj ustanovi zbog ugrađenog katetera na bubregu. Policija ga je tijekom jučerašnjeg dana zbog zdravstvenog stanja odlučila odvesti kući po lijekove, no i vratiti u pritvor (!)

Enis je inače legendarni bivši radnik Uljanika i prosvjednik koji je ispred Uljanika svakog dana od 5 ujutro držao transparent i branio svoje brodogradilište od zatvaranja.

Prema izjavama iz PU Istarske saznali smo da će u jutarnjim satima  aktivisti biti odvedeni u DORH gdje će se odlučiti hoće li se eventualna kaznena prijava podnositi u redovnom postupku ili će uhićeni biti prebačeni u pritvorsku jedinicu (!)

Smatramo da je postupanje policije nesrazmjerno djelu za koje se tereti aktiviste, da je riječ o nepotrebnoj represiji koja ima za cilj zastrašivanje aktivista, dovodeći u pitanje i zdravlje Enisa Čauševića. Optuženi za pronevjeru desetke tisuća eura (slučaj Jurica Lovrinčević) slobodno šeću ulicama, dok se aktivisti zbog navodno oštećivanja ograde od 50 eura drže u pritvoru cijelu noć.

Žele nas na sve moguće načine maknuti s Valkana, zastrašiti i spriječiti u obrani javnog dobra. No neće im to uspjeti. Od  listopada  branimo Valkane. U tome ćemo i dalje ustrajati, bez obzira na pritisak!

Radnička fronta, lokalna organizacija Pula

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon