RF POZVAO DORH DA ISTRAŽI POSLOVANJE KBC RIJEKA

Tekst: D. K.

Foto: RF

Radnička fronta održala je konferenciju za medije u petak, 21. siječnja 2022. ispred Poliklinike KBC Rijeka kako bi ukazala na još jednu od mnogobrojnih zlouporaba položaja i na još jedno nezakonito pogodovanje koje se dogodilo u KBC Rijeka, što ide prvenstveno na štetu radnika u zdravstvu koji su tijekom ove pandemije izloženi ogromnoj količini posla i stresa dok se njihovi šefovi igraju nepoštenog kadroviranja. Ti isti radnici, zgađeni takvim praksama, ne vide nikakvog smisla ostanka u zemlji u kojoj se rad i poštenje ne cijene te masovno odlaze.

Dubravka Kovačević iz Radničke fronte kronološki je navela da je 31. srpnja 2020. upravno vijeće KBC Rijeke kojem je predsjednik aktualni tajnik Ministarstva zdravstva, Željko Plazonić, donjelo izmjene i dopune pravilnika o unutarnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta. Nije zalud spomenuti ni da će predsjednik upravnog vijeća Željko Plazonić uskoro napuniti 70 godina, no iako je državni tajnik u ministarstvu zdravstva žari i pali KBC-om Rijeka. Plazonić je inače osoba koja je bila i u izboru za ministra zdravstva.

Naime, poništenjem  natječaja KBC Rijeka pokazala se jasna namjera da se nezakonitim pogodovanjem zaposli ciljanog kandidata, diplomiranog kriminalista, Željka Bakovića. KBC Rijeka kao i svaka javna služba ima katalog radnih mjesta u kojem su popisana radna mjesta i potrebna zvanja. Ako je potrebno novo zvanje, mora se dobiti odobrenje ministarstva.

Međutim, Željko Baković, diplomirani kriminalist, postavljen i za predstavnika naručitelja u gradnji nove bolnice na Sušaku i sva komunikacija sa izvođačima radova ide upravo preko njega. Dakle, jednu od najvećih investicija u zdravstvu u RH, vrijednu milijardu kuna, vodi diplomirani kriminalist. Nije zgorega napomenuti da je navodno, Željko Baković svoju karijeru u KBC-u započeo kao vozač ravnatelja.

Nadalje, a kako navode u RF, ovo nije izolirani slučaj. Isto tako, u KBC Rijeka navodno održavanje medicinske opreme vodi osoba sa završenom višom prometnom školom.

Zbog svega navedenog RF poziva DORH da istraži cijeli slučaj zbog sumnje na kršenje članka 291. Kaznenog zakona i ustanovi postoje li kakve interesne veze Plazonića i Bakovića zbog kojeg je prvotni natječaj poništen i zbog kojeg su kasnije promijenjeni uvjeti kako bi Baković dobio navedeni posao rukovoditelja tehničke službe. Od iznimne je važnosti da se istragom zaštiti zdravstveni sustav i zdravstveni radnički kolektivi koji najviše pate zbog ovakvih sumnjivih praksi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon