RF ODALA POČAST ŽRTVAMA JASENOVCA NA ZAGREBAČKOM GK

Tekst: K. P.

Foto: RF

Aktivisti Radničke fronte su u srijedu, 22. travnja 2020., nešto iza ponoći, u blizini zagrebačkog Glavnog kolodvora projicirali spomenik žrtvama Jasenovca, “Kameni cvijet” Dušana Džamonje, kao i broj žrtava tog logora. Projekciju su izveli na zloglasnoj “Crnoj Katici”, lokomotivi koja je vodila logoraše u više logora takozvane NDH.

Radničkoj fronti ovo nije prva u nizu ovakvih akcija. Prisjetimo se burnih reakcija na akcije Radničke fronte na Bleiburgu, kao i na njihov otpor reviziji povijesti kroz koju se nastojalo ustaški dječji logor u Jastrebarskom predstaviti kao dječji dom koji su partizani napali. Poručuju i kako svake godine prisustvuju jasenovačkoj komemoraciji.

Iz Radničke fronte iznose kako današnja revizija povijesti nije nešto što se dogodilo samo od sebe već predstavlja logičan nastavak rada Franje Tuđmana, osobe na koju se, kako kažu, danas svi pozivaju.  Dodaju kako se paralelno, uz nijekanje fašističkih zločina, događa i prikazivanje antifašističkih ili komunističkih zločina van konteksta ili s mnoštvom lažnih informacija.

Dodaju da je i “Crna Katica”, na koju su projicirali spomen na žrtve, jedan od takvih primjera pošto je potpuno ignorirana njena crna povijest, a na njoj istaknuta samo ploča s tehničkim podacima lokomotive. Za RF takva revizija povijesti ima dvostruku ulogu: s jedne strane ona poklonicima ustaškog pokreta omogućava da barem donekle opravdaju taj pokret ili stvore lažni egal s antifašističkim, dok se, s druge strane, kroz difamaciju antifašističkog pokreta predvođenog Komunističkom partijom, kao i demonizacijom realsocijalističkih sustava 20. stoljeća nastoji stvoriti klimu u kojoj se automatski odbacuje svaka ideja boljega društva. Na kraju su iznijeli stav da treba odbaciti lažnu zabrinutost za istinu onih koji žele, kako navode, prekapati po kostima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon