RF: KRAŠ – TVRTKA S MILIJUNSKOM DOBITI KOJA OTPUŠTA RADNIKE

Tekst: RF

Foto: RTL

“Objavljeni su podaci o dobitima tvrtki prošle godine – jednu od najboljih dobiti imala je i tvrtka Kraš-EZOP čak 127 milijuna kuna. Isti taj Kraš, kako su nam javili radnici, je u prosincu te iste 2019. godine donio odluku o smanjenju bruto plaće za oko 1.500 kuna, u ožujku je 40 radnika dobilo poslovno uvjetovani otkaz, a u prosincu 2019. godine tvrtka je smanjila otpremnine”, stoji u priopćenju Radničke fronte.

No ne samo da je riječ o tvrtki koja posluje s dobrom dobiti, a otpušta radnike, već je Kraš primio i potpore za očuvanje radnih mjesta za mjesec travanj u iznosu od čak 5.7 milijuna kuna! Bez obzira na to, u svibnju 2020. se nastavlja s pritiskom na radnike i radnice da potpišu prestanak radnog odnosa. Otišlo je novih 20 radnika, a idućih 20 se sprema otići.

Sindikat PPDIV-a je na naša upozorenja koja smo u nekoliko navrata objavili odgovorio da će sada Kraš krenuti u zapošljavanje novih 100 radnika – s nestrpljenjem čekamo rujan da provjeri koliko su zbilja u Krašu ljudi zaposlili i na koji rok. No radnici nas već upozoravaju kako je u Krašu evidentan realan višak zaposlenih u administraciji, zadnjih par godina broj zaposlenih u administraciji i proizvodnji je gotovo izjednačen.

Po starom prokušanom receptu, problemi uspješnih tvrtki počinju njihovom privatizacijom. Problemi radnika počinju u studenom 2019. kada je KRAŠ ESOP prodan MI PIVAC. Tvrtka je već pod istragom DORH-a zbog sumnjivih uvjeta prodaje dionica braći Pivac. No i mimo mogućih malverzacija – i sam okvir privatizacije treba dovesti u pitanje. Jer, iako je riječ je o obrascu gdje privatizacija i ulazak tajkuna u vlasništvo firme u pravilu znači smanjenje broja zaposlenih ili uništenje poduzeća i radničku nesigurnost, vladajući ne žele ispitati sam okvir deindustrijalizacije i propadanja domaće privrede. Ne smijemo pristati na njihovu mantru da „nema drugog načina”.

Ima, no taj način uključuje viziju društva u kojem jurnjavu za privatnim profitom treba zamijeniti proizvodnjom za zadovoljavanje temeljnih potreba društvene većine. Kao prvi korak prema društvu u kojem proizvodnja nije usmjerena na zadovoljavanje privatnog interesa, već zadovoljavanje temeljnih potreba društvene većine – bilo bi potrebno temeljito promijeniti odnos prema tvrtkama od društvene važnosti, kao i proizvodnji”, zaključno stoji u priopćenju Radničke fronte.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon