RF: INSTITUCIJE TOLERIRAJU ZAKIDANJE RADNIKA SAPONIJE I KANDITA

Tekst: RF

Foto: Saponija/Kandit

U zadnjih nekoliko tjedana Radničkoj fronti se javilo više radnika i radnica Saponije i Kandita koji su ogorčeni stanjem u njihovim poduzećima, a koje se naglo pogoršalo zadnjih nekoliko godina otkako poslovnim procesom vladaju predsjednica uprave Dajana Mrčela i direktorica proizvodnje Silvija Margeta, koje svoj poslovni uspjeh temelje na bezočnom zakidanju tisuću radnika Saponije i Kandita koji rade u vrlo lošim radnim uvjetima, sa sramotno niskim plaćama, uz kontinuirano psihičko maltretiranje.

Radnici Saponije i Kandita nemaju dodatke na otežane uvjete rada, unatoč tome što rade u uvjetima velike buke, mikroklimatski uvjeti su loši, temperature su paklene (klimatizacija nedovoljna ili je nema), a ponegdje su ogromne i temperaturne razlike kojima su radnici izloženi. U pogonu gdje se kuha prostor je zatvoren, bez prozora ili adekvatnih aspiratora. Najbolji dokaz u kakvim uvjetima se radi su fotografije i video materijali iz Saponije koji pokazuju stanje tijekom jučerašnje malo jače kiše u Osijeku (u prilogu teksta).

Vidjevši ove materijale, ostaje nam samo nadati se da su meteorolozi pogriješili kada su za Osijek najavili ozbiljnije nevrijeme.

Uprava Saponije ovaj problem rješava tako da pozove vatrogasnu službu koja vodu ispumpa, a radnici se vrate raditi u taj mokar i nesiguran prostor u kojemu se nalaze aparati pod električnim naponom. Ako kiša potraje, radnici bi umjesto zaštitnih maski za lice na posao mogli početi nositi maske za ronjenje i peraje.

Kako zdravlje i životi radnika ne bi bili u opasnosti Radnička fronta smatra da ovakvo stanje zahtijeva hitnu intervenciju nadležnih institucija (naročito inspekcije za zaštitu na radu), jer se ova situacija ponavlja pri svakoj jačoj kiši. Radnička fronta pak neće čekati dok se institucije države smiluju, već će sama državnom inspektoratu poslati prijavu i tražiti inspekcijski nadzor, i to ne samo po pitanjima zaštite na radu već i po pitanjima iz Zakona o radu. Naime, razgovarajući s radnicima saznali smo da im se uz sve nedaće još i dodatno uskraćuju zakonom zajamčena prava, poput odmora od 30 minuta za vrijeme radnog vremena, prava na godišnji odmor, mobinga na radnom mjestu i drugo.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon