RF: DEMANTIRAMO INSINUACIJE I LAŽI KBC RIJEKA POVODOM IZVANREDNOG OTKAZA RADNIKU GRADIMIRU ŠAINU

Tekst: Radnička fronta

Foto: Kamgrad/RF

Radnička fronta se javlja ovim priopćenjem kako bi demantirala insinuacije i laži vezane uz reakciju uprave KBC Rijeka na medijske konferencije Radničke fronte i izvanredni otkaz radniku Gradimiru Šainu.

Da podsjetimo, Radnička fronta je održala tri medijske konferencije (u siječnju i rujnu 2022, te u ožujku 2023.) na kojima je dokumentirano ukazala na nepravilnosti, nezakonitosti i korupciju u KBC Rijeka.

U međuvremenu je više radnika dobilo izvanredni otkaz, a zadnji u tom nizu je nedavno Gradimir Šain. Uprava KBC insinuira i laže da je Radničkoj Fronti inkriminirajuću dokumentaciju dostavio Gradimir Šain i to navodi kao jedan od razloga izvanrednog otkaza. Obzirom da niti ne znamo tko je dokumentaciju dostavio, jer je dostavljena anonimno, očita je laž da se ikoga poimence može optužiti za dostavu dokumentacije, a kamo li da se na osnovu te tvrdnje daje otkaz. Uostalom, navedena dokumentacija je javna dokumentacija pa je dijelom dostupna i na službenim internetskim stranicama KBC-a te nikako nije tajna,tako, tko god da je dostavio tu dokumentaciju nije napravio nikakav prekršaj.

Naravno, da smo provjerili istinitost zaključaka koji proizlaze iz te dokumentacije u razgovorima sa nizom radnika i različitih struka u KBC, tako da odgovorno možemo tvrditi da su svi naši navodi javna tajna u KBC-u. Svi sudionici razgovora zatražili su da budu anonimni obzirom na direktneprijetnjeradnicima javno iskazane unutar KBC-a Rijeka.

Osim toga, kako se navodi u medijima, Gradimir Šain je podnio prijavu radi sumnje u korupciju i kriminal nedavno. Iako ne znamo točan tekst prijave vjerojatno je sličan prijavi koju smo mi podnijeli pred godinu dana kad smo prvi put saznali za ove pojave iz anonimno dostavljene dokumentacije.

Prijavu smo poslali istovremeno DORH-u i Inspekciji rada. Sa kašnjenjem od pola godine DORH je šturo i bez  obrazloženja odbacio prijavu jer „nema osnovane sumnje da je osumnjičenik počinio prijavljeno kazneno djelo“. Nasuprot tome, Inspekcija rada, sa godinu dana zakašnjenja, daje rješenje  (opet bez obrazloženja!), a na osnovu iste dokumentacije, u kojem izričito navodi da su „utvrđene nezakonitosti“ te da je cijeli predmet dostavljen DORH-u na daljnje postupanje. Iako Inspekcija rada donijela rješenje početkom veljače ove godine još nije stigla nikakva obavijest od DORH-a, iako je DORH zakonski dužan obavještavati o stanju postupka.

Da ukratko podsjetimo na veće nepravilnosti nezakonitosti i sumnje na korupciju.

Nezakonito se mijenjaju uvjeti za pojedina radna mjesta kako bi se pogodovalo pojedinim osobama

Protuzakonito je na mjesto rukovoditelja održavanja imenovan diplomirani kriminalist.

Nova bolnica na Sušaku je građevinski završena u svibnju 2022, a još nije nabavljena oprema

Gradnju bolnice, investiciju od preko 150 miliona €, vodio je, do naše zadnje medijske konferencije, diplomirani kriminalist i upravljao cijelim timom inženjera. Oprema bolnice se nabavlja netransparentno pogodujući pojedinim izvođačima.

Pored ovoga već je u medijima prije objavljena sumnja na korupciju i pri gradnji nove bolnice, i toleriranje nemoralnog ponašanja postavljenih liječnika (privatne operacije u drugoj zemlji radnim danom dok se vode na radu u KBC-u).

Uz navedene činjenice licemjerna je i lažna izjava uprave KBC-a da „Uprava KBC-a Rijeka u dosljednom unapređivanju sustava svoje odluke donosi informirano, objektivno i sukladno etičkim pravilima, moralnim načelima te nadasve poštujući sve zakone i pozitivne propise RH.“

  1. svibnja 2023.

RADNIČKA FRONTA

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon