REZULTAT BORBE PROTIV KORUPCIJE U RH JE NEPRAVDA I MENTALNA OKRUTNOST SUSTAVA

Tekst: TIH/Panopticum

Foto: A. V.

U povodu nepravomoćne presude u obnovljenom postupku „Afere FIMI MEDIJA“ Transparency International Hrvatska (TIH) smatra da je ovo primjer neučinkovite borbe protiv korupcije koja je pokazala da kao rezultat dugotrajnog pravosudnog procesa imamo jedino nepravdu. Kako ističe Davorka Budimir, predsjednica TIH-a, postupak u predmetu Fimi Medija je primjer neučinkovite borbe protiv korupcije u Hrvatskoj bez obzira na krajnji ishod postupka. Naime, nakon desetogodišnjeg procesa nema pravde za nikoga.

Svaki pojedinac koji sudjeluje u korupciji mora biti unaprijed svjestan posljedica – da će biti otkriven, procesuiran i kažnjen u poštenom i pravičnom sudskom postupku provedenom u razumnom roku.

Građani svjedoče mentalnoj okrutnosti sustava koji opravdava i tolerira nepravilnosti, političku korupciju i zlouporabu vlasti za osobne probitke.

Zakoni koji omogućavaju dugotrajne sudske procese su štetni i za državu i za građane bez obzira o kome se radi, jer su nepravedni i ne pridonose povjerenju u sustav. Procedura koja omogućava desetogodišnji sudski proces pravnim prazninama pokazuje da je postupak neučinkovit i skup, a utvrđivanje objektivne odgovornosti pojedinca zakašnjelo. Tako je borba protiv korupcije kompromitirana, novac potrošen, a dojam nepravde i nepovjerenja u pravosuđe još više istaknut, zaključuje Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon