RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA NIKA TITANIKA U MOTOVUNU

Tekst: Sonja Švec Španjol

Foto: NT

Nakon Zagreba u Motovunu se otvara retrospektivna izložba poznatog hrvatskog karikaturista Nika Titanika u srijedu, 1. srpnja 2020. u Umjetničkog galeriji “Pet kula”. U sklopu otvaranja bit će predstavljen i Nik Titanikov prvi strip album “1573.”. Izložba ostaje otvorena do 31. srpnja 2020. Retrospektivna izložba Nika Titanika predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista koji na dnevnoj bazi crta dvije karikature za jedne dnevne novine. Arhiva Nika Titanika broji oko 10 tisuća objavljenih karikatura. Istovremeno, ova retrospektivna izložba ukazuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo.

Izložba obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura koje predstavljaju presjek autorova stvaralaštva od prvih radova nastalih u drugoj polovici 80-tih godina prošlog stoljeća, preko prvog objavljenog rada u karijeri 1994. godine pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara. Radovi kronološki prate razvoj stila i tema, uvođenje stalnih i prepoznatljivih likova te problematiziraju portretnu i situacijsku karikaturu, kao i podjelu na sportsku, političku i svakodnevnu karikaturu. Uz karikature, na izložbi će posjetitelji moći razgledati originalne crteže, kataloge, osvojene nagrade i ostale dokumentarne materijale vezane uz rad, razvoj i djelovanje Nika Titanika.

Nikola Plečko, koji djeluje pod umjetničkim imenom Nik Titanik, rođen je u Zagrebu 3. svibnja 1974. godine. Zaljubljen u crtanje od malih nogu, prvi strip crta i dovršava tijekom 1980. godine i intenzivno se bavi crtanjem stripova tijekom osnovnoškolskog (1981-1989.), srednjoškolskog (1989-1993. Poštanska i telekomunikacijska škola) i fakultetskog obrazovanja (1994-1998. Ekonomski fakultet, smjer Organizacija i Management). Sredinom 2005. godine preuzeo je funkciju glavnog urednika internog glasila Hrvatskog društva karikaturista “Karika” koju je obnašao dvije godine. Također, od početka 2007. godine obnaša funkciju predsjednika hrvatskog ogranka FECO-a (Europske federacije karikaturističkih organizacija) i redovni je član Izvršnog odbora HDK-a. U veljači 2008. godine primljen je u članstvo ULUPUH-a, a u travnju 2014. godine u Hrvatsko novinarsko društvo. S obitelji živi između Zagreba i Samobora.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon