RETROSPEKTIVA MEĐUNARODNE IZLOŽBE EX LIBRIS U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

Tekst: A. Bernard

Foto: HKD

Nakon četiri uspješno održane međunarodne izložbe Ex librisa pod vodstvom prof. Josipa Butkovića i Sveučilišne knjižnice Rijeka u periodu od 1997. do 2003. godine, u svojoj obljetničkoj godini galerija Kortil je ponovo aktualizirala ovaj zanimljivi grafički format. Povodom toga se u četvrtak, 3. studenog 2022. otvara izložba koja će pokazati najuspješnije Ex librise do sada izložene u Kortilu. Izložba ostaje otvorena do 22. studenog 2022. a, ulaz je slobodan.

Podsjetimo, prva međunarodna izložba Ex librisa u Rijeci, održana prije 25 godina – 1997. godine, tematski je bila posvećena 500 godini rođenja slikara-minijaturista Julija Klovića. Od tada su organizirane još tri izložbe Ex librisa: druga na temu 50 godina Vijeća EU, treća na temu Stara pisma i četvrta na temu Čovjek i riba. Sve četiri izložbe okupile su ukupno 1.372 autora s preko 3.000 Ex librisa. Galerija ove godine obnavlja ovu praksu s 5. međunarodnom izložbom Ex librisa na temu dvorišta/kortila, a povodom 25. obljetnice djelovanja galerije. Zbog relativno malog odaziva autora odlučeno je da se, uz odabir prispjelih radova, postavi retrospektiva dosadašnjih izložbi i na njoj izloži selekcija najboljih radova izlaganih u galeriji od 1997. godine do danas.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon