REPUBLIKA KOSOVO OTVORILA VELEPOSLANSTVO U JERUZALEMU

Tekst: B. Dobrijević

Foto: MFA Kosovo

Kako priopćavaju izraelski i kosovski mediji, Republika Kosovo je službeno otvorila svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu istaknuvši na zgradi veleposlanstva kosovsku zastavu i ploču s natpisom na albanskom, hebrejskom i engleskom jeziku.

Podsjetimo, Kosovo i Izrael diplomatske su odnose uspostavili još u veljači 2021. godine. Republika Kosovo je nakon SAD i Gvatemale, treća država svijeta koja je otvorila svoje veleposlantvo u Jeruzalemu. Nakon njih, Država Izrael očekuje u Jeruzalemu skorašnje otvaranje veleposlanstva Češke Republike i Mađarske.

U sklopu obostrane razmjene priznanja, Izrael je službeno priznao Kosovo koje je neovisnost proglasilo 2008., kao neovisnu državu, pridruživši se tako većini zapadnih zemalja. U zamjenu za izraelsko priznanje kosovske neovisnosti, Kosovo je postalo prva zemlja s većinskom muslimanskom zajednicom koja je priznala Jeruzalem kao glavni grad židovske države iako je pitanje statusa Jeruzalema i dalje jedna od najzamršenijih točaka izraelsko-palestinskog sukoba.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon