REKTORICA VICAN NAJAVILA GRADNJU STEM ZGRADE U NOVOM KAMPUSU

Tekst: Panopticum

Foto: UNIZD

Iako imoćanka Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru u velikom luku zaobilazi Kalmetu i njegove kadrove u Zadru, a navodno i ovi nju, prvoj dami zadarskog sveučilišta ne može se posljednjih godina osporiti velik prosperitet svih grana fakulteta, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu.

Osim toga, zadovoljstvo na zadarskom sveučilištu je prisutno i zbog trenda koji je uočen istraživanjem. Naime, studirati u Zadru postaje sve atraktivnije među studentima, a ključ uspjeha se krije u ispitivanju tržišta rada i međunarodnoj suradnji na kojoj se radi s ambicioznim planom i jednim ciljem, i to na način da Sveučilište u Zadru postane centar Mediterana čime bi se hrvatski grad bogate kulturne povijesni visoko postavio na prestižnoj europskoj karti znanosti.

Podsjetimo, 2021. godina je protekla u velikim infrastrukturnim projektima na Sveučilištu u Zadru. Projekt gradnje studentskog doma je pri dovršetku te se trenutno čeka opremanje interijera. Istovremeno sa završetkom prve faze projekta krenulo je širenje studentskog kampusa na istoj lokaciji. Naime, u tijeku je izrada glavnog projekta za zgradu STEM odjela s dormitorijem. Zgrada je kombinirani objekt sa smještajnim kapacitetom od 384 ležaja u dvokrevetnim sobama i prostorom za studijske programe Sveučilišta u Zadru u STEM područjima. Uz infrastrukturu za znanstvenoistraživačku i nastavnu infrastrukturu Sveučilišta u područjima tehničkih, prirodnih, biotehničkih i biomedicinskih znanosti, njenom gradnjom osigurat će se dodatni kapaciteti za studentski dom, referada i ambulanta za studente.

Treća faza modernizacije zadarskog Sveučilišta predstavlja projekt gradnje Multifunkcionalnog knjižnično-informacijskog centra, za koji postoji idejno rješenje. Združivanjem knjižnog fonda Sveučilišta u Zadru, Znanstvene knjižnice Zadar i knjižnice Zadarske nadbiskupije u jedinstvenu ustanovu s multifunkcionalnim prostorima objedinit će dragocjene knjižnične i informatičke resurse.

U budućem Sveučilišnom multifunkcionalnom knjižnično-informacijskom centru predviđeni su digitalizacija i restauracija te pohranjivanje bogate knjižnične građe, dijelom već registrirane kao kulturno dobro pod zaštitom države, koja je relevantna u europskim i svjetskim razmjerima, čime će se omogućiti njezino pregledavanje, korištenje i znanstvena evaluacija u skladu s europskim strateškim opredjeljenjem za otvorenu znanost i kulturu kao važan element kojim se ostvaruju temeljne europske vrijednosti u društvu, gospodarstvu i međunarodnim odnosima.

Od velikih infrastrukturnih projekata na Sveučilištu aktualni su i oni o rekonstrukciji i opremanju zgrade stare Tehničke škole, buduće Sveučilišne zgrade za nastavu i znanstvenoistraživački rad te projekt ARHIPELOGOS, kroz koji će se za sveučilišne potrebe obnoviti i dograditi nekadašnja vojarna u uvali Lučina na otoku Molatu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon